Πέμπτη, 2 Μαΐου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΕπιστολή Κώστα Ρώτα για την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή

Επιστολή Κώστα Ρώτα για την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή



Με επιστολή του ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Ρώτας ζητάει την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρθεί έγκαιρα απόφαση σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει από την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή. Στην επιστολή αυτή περιλαμβάνονται και τα 2 πιθανά σενάρια προκειμένου ο δήμος να δώσει λύση έστω και τελευταία στιγμή.


Πιο αναλυτικά αναφέρει:

προς

Δήμαρχο Αμαρουσίου 

(για τις ενέργειες της διοίκησης)

Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 

(ενημέρωση όλων των δημοτικών συμβούλων)

Κοιν:

Αμπατζόγλου Θεόδωρο, εκλεγμένο δήμαρχο Αμαρουσίου

Καραμέρο Γεώργιο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο επικεφαλής  μειοψηφίας.

Νικολαράκο Ιωάννη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

Πολυχρονιάδη Δημήτριο, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο.

Θέμα: Στέγαση  μαθητών  στα  Νηπιαγωγεία  στο δήμο Αμαρουσίου

Αξιότιμοι,

Τον τελευταίο καιρό πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στέγασης των μαθητών προσχολικής ηλικίας στον δήμο μας .

Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2019-20, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στις σχετικές διατάξεις της παρ.3β, του άρθρου 33 του ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α).

Σύμφωνα με αυτές, στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται μαθητές/τριες που την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2019-20, μαθητές γεννημένοι το 2014 και το 2015 και τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί αυτά τα έτη. Στους Δήμους που αναφέρονται στο κεφάλαιο Η΄ της παρούσης εγκυκλίου, η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2019-2020, καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 4 του άρθρου 3 του νόμου 1566/1985 (ΦΕΚ 167Α), όπως αντικαταστάθηκε με την περ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α).

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους μαθητές /τριες που θα έπρεπε να εγγραφούν  στους παιδικούς σταθμούς  όπως την προηγούμενη σχολική χρονιά ενώ  φέτος θα εγγραφούν στα νηπιαγωγεία .

Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε  φαίνεται ότι ο αριθμός των παιδιών που πρέπει να φοιτήσουν στα  νηπιαγωγεία και δεν υπάρχουν οι ανάλογες σχολικές αίθουσες ξεπερνά τα  διακόσια..

 Η εκτίμηση μας είναι ότι απαιτούνται περίπου δώδεκα νέες αίθουσες διδασκαλίας στο σύνολον.

Επειδή έως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση εκτός από δελτία τύπου για το πως θα τακτοποιηθούν τα παιδιά μας

Επειδή σύμφωνα με τα δελτία τύπου δεν έχει ληφθει υπόψη η λήξη των αιτήσεων (28/6/2019)  για επιδότηση από το ΕΣΠΑ.

Αυτό σημάνει ότι :

Αν ο δήμος Αμαρουσίου εξαιρεθεί για αυτήν την εκπαιδευτική χρονιά  και τα παιδιά θα μπορούν να εγγραφούν  στους παιδικούς σταθμούς θα πρέπει να τροποποιηθεί η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ να μπορούν οι δικαιούχοι  γονείς να κάνουν αιτήσεις.

Ο χρόνος που σήμερα ισχύει για αιτήσεις στο ΕΣΠΑ λήγει στις 28/6/2019.

Εφόσον εξαιρεθεί ο δήμος για επόμενο χρονικό διάστημα να ζητηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η  δυνατότητα  να υποβάλλουν  αίτηση οι δικαιούχοι την επιδότηση του ΕΣΠΑ.

Εφόσον δεν εξαιρεθεί ο δήμος και πρέπει να εγγραφούν στα νηπιαγωγεία  οι επιπλέον μαθητές/τριες να δοθεί η δυνατότητα στον δήμο Αμαρουσίου με διαδικασίες εξπρές να προβεί στην προμήθεια προκατασκευασμένων αιθουσών που θα πληρούν τις προϋποθέσεις των προδιαγραφών με ταυτόχρονη χρηματοδότηση τους   η    με ευθύνη της περιφέρειας   η   άλλου αρμόδιου φορέα να τοποθετήσει  αυτές τις αίθουσες.

Επειδή ο χρόνος έως τον Σεπτέμβριο είναι περιορισμένος και μεσολαβούντος των εθνικών εκλογών αλλά και της καλοκαιρινής περιόδου το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την λύση του προβλήματος.

Με εκτίμηση

Κώστας Ρώτας

Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ