Πέμπτη, 23 Μαΐου,2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΧάος στο Σουδάν- Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες του Χαρτούμ

Χάος στο Σουδάν- Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες του ΧαρτούμΓια δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 56 αμάχους. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρεις εργαζόμενοι του Διεθνούς Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), το οποίο διέκοψε προσωρινά τις δραστηριότητές του στη χώρα.

Επίσης, περίπου 600 είναι οι τραυματίες, με δύο Έλληνες ανάμεσά τους. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην δημόσια τηλεόραση ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, οι δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από ρουκέτα, η οποία έπεσε κοντά σε εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας. Οι δύο Έλληνες τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, αναφέρει η ΕΡΤ, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό εάν θα χειρουργηθούν ή όχι.

«Η κατάστασή τους κρίνεται μέχρι στιγμής σταθερή. Δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Έχουν χτυπήσει ο ένας στα δύο πόδια και ο άλλος στο ένα πόδι, στην κοιλιά και πάνω από το μάτι. Ήταν να τους χειρουργήσουν σήμερα αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να βρουν λάμες και τα ιατρικά καταστήματα που προμηθεύουν τις λάμες είναι κλειστά, οπότε περιμένουμε. Είμαστε σε αναμονή για το χειρουργείο», εξήγησε ο μητροπολίτης, προσθέτοντας πως η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει ενταθεί. «Τώρα δεν μπορείς ούτε και να ανοίξεις την πόρτα, κινδυνεύεις ακόμα και αν ανοίξεις την πόρτα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Την ίδια ώρα Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά στη μητρόπολη στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη μητρόπολη, στο κέντρο της πόλης, παραμένουν εγκλωβισμένοι μια ομάδα 15 ατόμων από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία.Ανάμεσά τους είναι Έλληνες, Αιθίοπες, Ρώσοι και Σουδανοί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην ΕΡΤ, στη μητρόπολη υπάρχει ακόμα νερό και φαγητό, ωστόσο, έχει δυσκολέψει η επικοινωνία καθώς έχει διακοπεί το ρεύμα και η πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Επίσης, από πυρά έχει χτυπηθεί ένα σπίτι Ελλήνων, χωρίς ωστόσο να έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός, αναφέρει η δημόσια τηλεόραση.

Ο στρατός συμφώνησε για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συνεκλήθη εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ