Τετάρτη, 1 Μαΐου,2024
ΑρχικήΥγείαΒάρος, ύπνος, πίεση - Όλοι οι τρόποι που η γειτονιά σας επηρεάζει...

Βάρος, ύπνος, πίεση – Όλοι οι τρόποι που η γειτονιά σας επηρεάζει την υγεία σας



Δείτε όλους τους τρόπους με τους οποίους η γειτονιά σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας:

Ύπνος

Το να ζείτε πιο κοντά στα ζωντανά χρώματα της φύσης ευνοεί τη νυχτερινή σας ξεκούραση.

Επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβάλλοντος και Ανθρώπινης Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ, λένε ότι εκείνοι που ζουν σε έναν πιο πράσινο δρόμο ή έχουν θέα σε θάλασσα ή λίμνη από το σπίτι τους παρουσιάζουν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με την έρευνά τους σε περισσότερους από 16.000 ανθρώπους σε 18 χώρες, που δημοσιεύθηκε στο ScienceDirect, όσοι είχαν άμεση πρόσβαση σε φυσικά τοπία είχαν καλύτερη ψυχική υγεία και κοιμόντουσαν περισσότερες ώρες.

Διάρκεια και ποιότητα ζωής

Οι κάτοικοι των πόλεων είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς όταν ζουν σε μια γειτονιά όπου μπορούν να περπατήσουν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Health & Place.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, τα περιβάλλοντα που προωθούν την ανθρώπινη σύνδεση μπορούν να καταπολεμήσουν τη μοναξιά.

Η μοναξιά έχει συνδεθεί με διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία, όπως ο αυξημένος κινδύνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Όσοι ζουν κοντά στη φύση έχουν 25% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ κάθε αύξηση πρασίνου κατά 10% συνδέεται με μείωση της εμφάνισης ασθενειών.

Οι άνθρωποι φαίνεται, επίσης, να επωφελούνται από τη διαβίωση σε μέρη όπου μπορούν να περπατήσουν για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε τοπικά καταστήματα, καφετέριες, σχολεία, πάρκα, γυμναστήρια και χώρους για κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Βάρος

Ερευνητές του University Medical Center Rotterdam υποστηρίζουν ότι όσοι μένουν σε ασφαλείς γειτονιές με εύκολη πρόσβαση σε γυμναστήρια και σουπερμάρκετ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους και μειωμένη περιφέρεια μέσης.

Από τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, φάνηκε ότι μια αύξηση κατά μία μονάδα στην κοινωνική συνοχή έτεινε να οδηγήσει σε μέση μείωση 1,3% στην περίμετρο της μέσης κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες.

Καρδιαγγειακή υγεία

Αν και πολλοί μαθαίνουν να ζουν με τον συνεχή θόρυβο της κίνησης και των αεροπλάνων, η ηχορύπανση κατατάσσεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι δυνατοί ήχοι πυροδοτούν αρρυθμίες ή να επιδεινώνουν την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.

Επιπρόσθετα, η έκθεση στον θόρυβο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου.

Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη προειδοποιούν ότι η διαμονή κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Circulation: Heart Failure, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αυτά τα μαγαζιά παρέχουν, συνήθως, ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, τα οποία έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχή με υψηλότερη πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου φαγητού (>11 καταστήματα έτοιμου φαγητού εντός ενός 1 χλμ.) είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταστήματα έτοιμου φαγητού κοντά στο σπίτι τους. Όσοι βρίσκονταν σε περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε παμπ και μπαρ εμφάνιζαν 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οστική πυκνότητα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και να διαταράξει τις ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, η διαβίωση κοντά σε κήπους και πάρκα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης και επομένως λιγότερη έκθεση στους κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν αφού τα δέντρα και τα λουλούδια λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, απομακρύνοντας τους ρύπους από τον αέρα.

Η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, πιθανώς επειδή η ζωή σε περιοχές με πράσινο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση, εκτιμούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Central South, Changsha στην Κίνα.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ