Δευτέρα, 6 Μαΐου,2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΦαρμακοβιομηχανία DEMO: Πολυδιάστατες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως το 2030

Φαρμακοβιομηχανία DEMO: Πολυδιάστατες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έως το 2030



Ένα πολυδιάστατο πακέτο επενδύσεων στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, παρουσίασε σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO. Η πρώτη και βασικότερη φάση του προγράμματος θα αφορά τη χρονική περίοδο 2021-2077 και θα είναι αξίας 356 εκατ. ευρώ, με στόχο να φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030.


Πρόκειται για επενδύσεις, στους τομείς της παραγωγής πρώτων υλών, της επέκτασης της παραγωγής τελικών σκευασμάτων, της έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Μάλιστα, η DEMO σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη μονάδα παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά και την πρώτη μονάδα παραγωγής πρώτων υλών στην Ελλάδα!

Η σημασία τέτοιων επενδύσεων, σε ευρωπαϊκό και ειδικά σε ελληνικό έδαφος. αναδείχθηκε ιδιαιτέρως εν μέσω της πανδημίας, ιδίως στο πεδίο της παραγωγής πρώτων υλών. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Δέμος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος επενδύσεων, ελλείψεις φαρμάκων καταγράφηκαν στην Ευρώπη στην πανδημία, όταν έκλεισαν τα σύνορα Κίνας και Ινδίας, χώρες από τις οποίες γίνεται η προμήθεια πρώτων υλών. Το κενό καλύφθηκε από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, υπογράμμισε ο κ. Δέμος, αποτέλεσμα των επενδύσεων της εγχώριας βιομηχανίας στην παραγωγή φαρμάκων.

«Η DEMO με τις ισχυρές παραγωγικές της δυνατότητες, πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια αυτή. Κάλυψε όχι μόνο τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και τις επείγουσες ανάγκες άλλων συστημάτων υγείας, όπως της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας ακόμη και της Βραζιλίας και της Βολιβίας.

Όλη αυτή η εμπειρία της πανδημίας οδήγησε στην αναθεώρηση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σήμερα προσπαθεί να επαναφέρει την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι χώρες-μέλη να μην εξαρτώνται από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες και να μην υποφέρουν ξανά από σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά», συμπλήρωσε ο κ. Δέμος.



Το όφελος για τη χώρα αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με την ανάπτυξη μονάδας βιοτεχνολογικών φαρμάκων, γιατί η Ελλάδα θα εισέλθει και στον τομέα των βιολογικών παραγόντων, επαναπατρίζοντας Έλληνες επιστήμονες και ενισχύοντας το brain gain.

«Η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπης Ευρώπης. Ειδικά, η όποια δραστηριότητα αναφορικά με την άμεση βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών φαρμακευτικών θεραπευτικών προϊόντων είναι ουσιαστικά μηδενική.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα στερείται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας», ανέφερε ο κ. Δέμος.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ