Κυριακή, 5 Μαΐου,2024
ΑρχικήΤηλεόρασηEurovision Ελλάδα: Καλόγρια σε μοναστήρι μια από τις καλύτερες εκπροσώπους μας

Eurovision Ελλάδα: Καλόγρια σε μοναστήρι μια από τις καλύτερες εκπροσώπους μας



Eurovision Ελλάδα: Η Κλεοπάτρα Πανταζή (Κλεοπάτρα) γνωστή για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1992.

Eurovision Ελλάδα: Η Κλεοπάτρα Πανταζή (Κλεοπάτρα) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια με ισχυρή συναισθηματική απόδοση και γνωστή για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1992, στη Σουηδία

Το 1992 συμμετείχαν έξι τραγούδια στην τελική φάση επιλογής για την Eurovision. Η Λία Βίσση ήρθε 2η με το Κάποιος και 3η η Εύη Καπάταη, με τραγούδι που δεν διέρρευσε, όπως το προαναφερθέν.

Ίσως να είναι το «Δως μου την καρδιά μου πίσω» (Ζακ Ιακωβίδης/Κική Σεγδίτσα) με το οποίο διαγωνίστηκε τον ίδιο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εφημερίδες, για πρώτη φορά είχαμε δύο επίσημα αναπληρωματικά.

Στην 6άδα βρέθηκαν ακόμα η Ελένη Δήμου με το Μέγας Αλέξανδρος (κάποιοι το δίνουν ως το 2ο αναπληρωματικό-υπάρχει δε πληροφορία ότι είναι το τραγούδι της Τέρμα Ιπποκράτους με άλλους στίχους) και ο Θάνος Καλλίρης.

Τελικά κέρδισε η Κλεοπάτρα (Κλεοπάτρα Λαμπρινού-Πανταζή-Κοτρώνη), υποψήφια και το 1983.

Ακούστηκαν τότε πολλά για την παρέμβαση της Σοφίας Βόσσου (ο τύπος τη βάφτισε «ανθυποντίβα») ως προέδρου της επιτροπής υπέρ της Κλεοπάτρας, συνεργάτιδας της ίδιας και του Γιώργου Κατσαρού, με συνθέτη της τον κιθαρίστα της Άνοιξης και φίλο δικό της και του Ανδρέα Μικρούτσικου, Χρήστο Λαγό και κατά της φίλης της Λίας Βίσση, όταν εκείνες ισοψήφισαν.

Το υπέροχο κλαρίνο ντουμπλάρισε ο Βασίλης Σαλέας. Το τραγούδι πολεμήθηκε αρκετά από μερίδα του Τύπου και των φαν στην Ελλάδα, καθώς όλοι το είχαν ή του ύψους ή του βάθους και μπέρδευαν τα βυζαντινά του ακούσματα με ανατολίτικους αμανέδες.

Ο Τύπος διχάστηκε πάρα πολύ έντονα: άλλοι εξαπέλυαν μύδρους και κατηγορούσαν το άσμα πως είναι κακό και τούρκικης νοοτροπίας, ενώ άλλοι το αγκάλιασαν με…ελπίδα, ενώ ακόμα και μετά την 5η θέση υπήρχαν αντιφατικά δημοσιεύματα («Η Κλεοπάτρα έκανε το…θαύμα της», «Κλεοπάτρα ή Κλαιοπάτρα;»).

Η ίδια η Κλεοπάτρα δήλωσε ότι δεν αισθανόταν πολύ καλά την ώρα του διαγωνισμού και ότι -με το που ξεκινά το τραγούδι- της στάθηκε ένα φλέγμα στο λαιμό, ευτυχώς όχι για πολύ.

Άλλη λεπτομέρεια: η Κλεοπάτρα είχε ένα καμαρίνι, χωρισμένο στα τρία, με κοινή τουαλέτα, για Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Οι Σουηδοί φύλακες είχαν πιάσει δύο άτομα να κλέβουν διαφημιστικά και παραλίγο να απαγορευτεί η είσοδος σε όλους στον χώρο της διοργάνωσης.

Στα Poll, που γινόταν στο κέντρο Τύπου, ήρθε 3η η Ελλάδα και 6η η Κύπρος (ψήφισαν πάνω από 1. 000 άτομα), ενώ στην ψεύτικη ψηφοφορία της τελικής πρόβας, η Ελλάδα πήρε το βραβείο.

Τελικά, η Κλεοπάτρα σημείωσε 94 πόντους και έφτασε στην πέμπτη θέση, μία από τις καλύτερες θέσεις που έχει ποτέ φτάσει στο ελληνικό τραγούδι στο Διαγωνισμό.

Σκόπευε να γράψει ένα καινούργιο άλμπουμ, αλλά ο θάνατος του συζύγου και του συντρόφου της, Χρήστου Λαγού σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 2003 την οδήγησε να την ακυρώσει και να γίνει καλόγρια.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ