Τρίτη, 18 Ιανουαρίου,2022
ΑρχικήΚόσμοςΡοχίνγκια μηνύουν το Facebook – Ζητούν αποζημίωση 150 δισ. δολ.

Ροχίνγκια μηνύουν το Facebook – Ζητούν αποζημίωση 150 δισ. δολ.Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο στράφηκαν δικαστικά κατά του Facebook, κατηγορώντας τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι επέτρεψε τη διασπορά ρητορικής μίσους εναντίον τους. Οι Ροχίνγκια ζητούν συνολικά ως αποζημίωση πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι το Facebook προώθησε τη βία εναντίον τους.

Υπολογίζεται ότι 10.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια σκοτώθηκαν στη διάρκεια στρατιωτικής καταστολής στη Μιανμάρ το 2017. Το Facebook, που έχει μετονομαστεί σε «Meta», δεν απάντησε άμεσα στους ισχυρισμούς. Η εταιρεία κατηγορείται ότι επέτρεψε «να συνεχιστεί για χρόνια η διάδοση μίσους και επικίνδυνης παραπληροφόρησης».

Όπως υποστηρίζει βρετανική δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί μερικούς από τους πρόσφυγες σε επιστολή της που περιήλθε σε γνώση του BBC, οι αλγόριθμοι του Facebook «ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους εναντίον των Ροχίνγκια». Παράλληλα η εταιρεία «απέτυχε να αφαιρέσει αναρτήσεις ή να διαγράψει λογαριασμούς που υποκίνησαν τη βία κατά των Ροχίνγκια» και δεν έλαβε «τα κατάλληλα και έγκαιρα μέτρα», παρά τις προειδοποιήσεις από φιλανθρωπικές οργανώσεις και τα μέσα ενημέρωσης.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Σαν Φρανσίσκο υποβλήθηκε καταγγελία κατά του Facebook, η οποία υποστηρίζει πως το δημοφιλές μέσο κοινωνική δικτύωσης «είναι πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά μιας μικρής χώρας στη νοτιοανατολική Ασία».

Το Facebook έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες στη Μιανμάρ. Για πολλούς το μέσο αυτό είναι ο κύριος ή ο μοναδικός τρόπος διαμοιρασμού ειδήσεων.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -