Πέμπτη, 18 Απριλίου,2024

ΑρχικήΤοπικά νέαΣυνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον Εθελοντισμό...

Συνέντευξη του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον Εθελοντισμό – Δήμος Αμαρουσίου



 

φύλλο εφημερίδας (17/7/2021)

Στις αρχές Ιουνίου, ο Δήμος Αμαρουσίου ανακοίνωσε τη σύσταση Δικτύου Εθελοντών (ΔΕΔΑΜ), απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους όσοι πιστεύουν στην ανιδιοτελή προσφορά και την αλληλεγγύη, να δηλώσουν συμμετοχή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου οι ενέργειες εθελοντισμού να είναι περισσότερο οργανωμένες και στοχευμένες. Ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου απαντά στις ερωτήσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ σχετικά με το σκεπτικό της απόφασής του, τους στόχους, τους τομείς προσφοράς, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Επιμέλεια: Γιάννης Μπεθάνης

Κύριε δήμαρχε ανακοινώσατε πρόσφατα τη δημιουργία του Δικτύου Εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση και ποιος είναι ο στόχος;

Η καθημερινή και ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή συμπολιτών μας που επιθυμούν να προσφέρουν σε δράσεις του Δήμου Αμαρουσίου, δίχως αντάλλαγμα με μόνο κίνητρο την αλληλεγγύη και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να οργανώσει και να στηρίξει καλύτερα το εθελοντικό κίνημα. Με αυτό το σκεπτικό και με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωρήσαμε στη σύσταση του ΔΕΔΑΜ – Δικτύου Εθελοντών Δήμου Αμαρουσίου, του δημοτικού οργάνου που υπό την εποπτεία του αρμόδιου Γραφείου Εθελοντισμού, σκοπό έχει πρώτον να καταγράψει ως μέλη τους ενδιαφερόμενους συμπολίτες μας σε συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφέροντος και δεύτερον με κατάλληλες ενέργειες να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις στις πραγματικές ανάγκες της πόλης.

Το εθελοντικό κίνημα στο Μαρούσι είναι μεν έντονο, ωστόσο έλειπε ένας οργανωμένος φορέας που, όπως φαίνεται, ήρθε μέσω της πρωτοβουλίας του Δήμου. Πώς μπορεί να ενταχθεί κάποιος στις ομάδες εθελοντισμού;

Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον τομέα του Εθελοντισμού. Οι πολύ ισχυρές κοινωνικές δομές έχουν στο παρελθόν αποτελέσει πυρήνα συλλογής αγαθών και υπηρεσιών για πολλές περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων εντός και εκτός Αμαρουσίου. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου επίσης έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό ρόλο στην προάσπιση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης ζωής. Συνεπώς, υπάρχουν ήδη αρκετοί τομείς που μπορεί κάποιος να δραστηριοποιηθεί και να προσφέρει, απλά εμείς σήμερα οργανώνουμε, ομαδοποιούμε καλύτερα όλη αυτή τη δραστηριότητα, μέσα από τις ακόλουθες θεματικές: Πολιτική Προστασία, Κοινωνική Μέριμνα, Αιμοδοσία, Ισότητα Φύλων, Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός – Νεολαία, Περιβάλλον, Αδέσποτα. Ήδη τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά από τις εγγραφές που λαμβάνουμε στο https://maroussi.gr/ethelontis, όπου και μπορεί κάποιος να καταθέσει την αίτησή του για συμμετοχή στο Δίκτυο.

Πιστεύετε πως η μαρουσιώτικη κοινωνία θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας για συμμετοχή στο Δίκτυο Εθελοντών;

Όπως προανέφερα, το Μαρούσι έχει μια πολύ καλή παράδοση στον τομέα αυτό. Σύλλογοι της πόλης μας που ήδη δραστηριοποιούνται στον εθελοντισμό, ιδιώτες ακόμη και εταιρείες, ανταποκρίθηκαν στην πρώτη ανακοίνωσή μας για τη δημιουργία του ΔΕΔΑΜ. Το επόμενο διάστημα θα εφαρμόσουμε ειδικό πρόγραμμα επικοινωνίας με σκοπό την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, για τις δυνατότητες που θα παρέχει ο Δήμος για συμμετοχή στις δράσεις εθελοντισμού, αλλά και για εκπαίδευση. Για παράδειγμα, η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μας δίνει την ευκαιρία, το Μαρούσι να γίνει πυλώνας των βορείων προαστίων, όσον αφορά στην εκπαίδευση πολιτών για την αντιμετώπιση υπηρεσιών πρώτων βοηθειών. Μια τέτοια γνώση, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, δεν αφορά μόνο τους εθελοντές αλλά και όλους όσοι σε μια δύσκολη στιγμή, στο σπίτι, στην εργασία ή στο δρόμο θα μπορούν να δώσουν πρώτες βοήθειες στο συνάνθρωπό τους που έχει ανάγκη. Η ίδια συζήτηση μπορεί να γίνει για τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ένα ευρύτατο πεδίο δράσης που πάλι δεν αφορά μόνο αυτούς που φορούν την στολή του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας, αλλά όλους τους πολίτες που πρέπει να γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται ο σεισμός, η πυρκαγιά, η πλημμύρα κ.ά.

Αναφέρατε και τη συνδρομή εταιρειών στις δράσεις εθελοντισμού σας. Πώς ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει μέσα από τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην κοινωνική πολιτική του Δήμου;

Τον Δεκέμβριο του 2020 ανακοινώσαμε το Πρόγραμμα Προσέλκυσης Χορηγικών Πόρων του Δήμου Αμαρουσίου. Το Πρόγραμμα αυτό βασίζεται στην ανάπτυξη συνεργασιών με τον επιχειρηματικό κόσμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, επιδιώκοντας να δοθεί άμεσα λύση σε ανάγκες και ελλείψεις, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των δημοτών και κατοίκων της πόλης. Σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οι πρωταθλητές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο Δήμος Αμαρουσίου, με τον ιδιαίτερο μητροπολιτικό του χαρακτήρα στα βόρεια προάστια, μπορεί πράγματι, να επενδύσει στη στρατηγική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη, να επιλυθούν άμεσα και αποτελεσματικά. Κάθε εταιρία, σύμφωνα με το πρόγραμμά μας, που εδρεύει ή αναπτύσσει δραστηριότητα στο Μαρούσι, μπορεί, από κοινού με τον Δήμο, να βρει το μοντέλο συνεργασίας που της ταιριάζει και μέσα από μια γόνιμη και σταθερή σχέση να ενισχύσει την εικόνα της, αφήνοντας παράλληλα ένα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στην πόλη. Άρα το κάλεσμα προς τις εταιρίες της πόλης μας, είναι και αυτό κάλεσμα Εθελοντισμού. Έτσι θα ενώσουμε δυνάμεις και μαζί με τους πολίτες και τους φορείς θα είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί για το καλό όλων των Μαρουσιωτών.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ