Παρασκευή, 26 Απριλίου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΝέο είδος αδρόσαυρου λειτουργεί ως… GPS για τα ταξίδια τους

Νέο είδος αδρόσαυρου λειτουργεί ως… GPS για τα ταξίδια τους



 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους αδρόσαυρου η παρουσία του οποίου αποκαλύπτει τις κινήσεις τους στον πλανήτη

 

 

 

Η ανακάλυψη ενός νέου είδους αδρόσαυρου αποκαλύπτει την μεταναστευτική τους πορεία στον πλανήτη. Οι αδρόσαυροι είναι ένα είδος δεινοσαύρων με ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κρανίου του που θυμίζει πολύ την ανατομία της πάπιας. Τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στην διάθεση τους δείχνουν ότι οι αδρόσαυροι εμφανίστηκαν λίγα εκατ. έτη πριν την πτώση στην Γη του τεράστιου αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους μαζί με το 80% της ζωής στον πλανήτη πριν από 66 εκατ. έτη.

Παρά το σχετικά μικρό διάστημα της ύπαρξης τους στον πλανήτη οι φυτοφάγοι αδρόσαυροι είχαν εξελιχθεί γρήγορα και είχαν δημιουργηθεί πολλά είδη ενώ παράλληλα είχα καταφέρει να μετακινηθούν σε όλες τις ηπείρους πλην της Αυστραλίας. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι αδρόσαυροι μετανάστευσαν στην Ασία από την Βόρειο Αμερική.

Ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Southern Methodist και του μουσείου του Πανεπιστημίου Χοκάιντο στην Ιαπωνία μελέτησαν τα απολιθώματα ενός δεινοσαύρου τα οποία εντοπίστηκαν το 2004 στην Ιαπωνία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος αδρόσαυρου που το ονόμασαν. Η χρονολόγηση έδειξε ότι αυτός ο αδρόσαυρος ζούσε πριν από 72 εκατ. έτη κάτι που σημαίνει ότι είναι από τους αρχαιότερους αδρόσαυρους που πάτησαν το πόδι τους στην Γη.

Μια τρίτη διαπίστωση των ερευνητών είναι ότι αυτός ο αδρόσαυρος είχε αξιοσημείωτες ανατομικές διαφορές στην οδοντοστοιχία και τα άκρα από τα υπόλοιπα γνωστά είδη αδρόσαυρων. Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» αναφέρουν ότι η μελέτη της ανατομίας του νέου αδρόσαυρου και οι συγκρίσεις με εκείνη των άλλων ειδών δείχνει ότι οι αδρόσαυροι δεν πέρασαν στην ασιατική ήπειρο από την αμερικανική αλλά το αντίθετο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι αδρόσαυροι χρησιμοποίησα ως γέφυρα τον Βερίγγειο Πορθμό όταν αυτός κάποια στιγμή πάγωσε ενώνοντας τις δύο ηπείρους. Με τον ίδιο τρόπο αναφέρει η κρατούσα θεωρία πέρασαν οι άνθρωποι από την ασιατική στην αμερικανική ήπειρο. Οι επιστήμονες χαρτογραφούν την μεταναστευτική πορεία φυτοφάγων ζώων στην περίπτωση μας των αδρόσαυρων μελετώντας την εξέλιξη της ανατομίας τους σε σχέση με την χλωρίδα στην οποία είχαν πρόσβαση. Μελετώντας αυτό το νέο είδος οι ερευνητές εκτιμούν ότι το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι αδρόσαυροι ήταν από την Ασία προς την Αμερική και όχι το αντίθετο.

 

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ