Τρίτη, 19 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΗ Βρετανία βάζει στους δρόμους της αυτόνομα αυτοκίνητα

Η Βρετανία βάζει στους δρόμους της αυτόνομα αυτοκίνητα



Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει «αγκαλιάσει» την χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων. Το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει την σχετική άδεια για την χρήση αυτόνομων αυτοκινήτων. Σε πρώτη φάση η άδεια θα αφορά τα υβριδικά οχήματα στα οποία ο κάτοχος τους τα οδηγεί κανονικά αλλά διαθέτουν και αυτόνομο σύστημα κίνησης και όχι στα αμιγώς αυτόνομα που δεν διαθέτουν οδηγό ούτε καν τιμόνι και πεντάλ.

Η άδεια σε πρώτη φάση θα αφορά αυτοκίνητα που θα διαθέτουν την τεχνολογία ALKS, που είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα διατήρησης λωρίδας. H ταχύτητα που θα αναπτύσσουν αυτά τα αυτοκίνητα όταν βρίσκονται σε αυτόνομη κίνηση δεν θα ξεπερνά τα 65 χλμ./ώρα.

Ο οδηγός θα μπορεί να παραδώσει τον έλεγχο του οχήματος στο όχημα και να κάνει κάτι άλλο χωρίς να παρακολουθεί τι συμβαίνει στον δρόμο αλλά σε κάθε περίπτωση θα παραμένει στην θέση του οδηγού για να αναλάβει αμέσως δράση σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο. Το ίδιο το σύστημα θα κρίνει αν πρέπει ο οδηγός να πάρει τον έλεγχο του οχήματος και θα τον ειδοποιεί σχετικά.

Αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί εντός λίγων δευτερολέπτων το όχημα θα αρχίσει να μειώνει την ταχύτητα του, θα αναβοσβήνει τα φώτα και θα ενεργοποιεί με αυξημένη ένταση το ραδιόφωνο ή το ηχητικό σύστημα του οχήματος για την περίπτωση που ο οδηγός έχει αποκοιμηθεί.  

Οι μελέτες δείχνουν ότι το 85% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα και η χρήση των αυτόνομων οχημάτων πιστεύεται ότι θα περιορίσει σημαντικά το ποσοστό των ατυχημάτων και όσο η τεχνολογίας τους εξελίσσεται το ποσοστό αυτό θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή χρήση αυτόνομων οχημάτων στην Βρετανία που θα καταστήσει τα μελλοντικά ταξίδια ευκολότερα, πιο αξιόπιστα και πιο φιλικά στο περιβάλλον. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συναρπαστική νέα τεχνολογία θα αναπτυχθεί με ασφάλεια και θα καταστήσει την Βρετανία μια παγκόσμια τεχνολογική δύναμη» δήλωσε η Ρέιτσελ Μακλιν, υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -