Κυριακή, 27 Νοεμβρίου,2022
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΤεχνητή χιονόπτωση εναντίον ξηρασίας στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ

Τεχνητή χιονόπτωση εναντίον ξηρασίας στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ 

Στη φωτογραφία εικονίζονται ορισμένες από τις ορεινές περιοχές του Ουαϊόμινγκ που γίνεται προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής χιονόπτωσης.

 

 

 

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη ξηρασία στις δυτικές περιοχές των ΗΠΑ ομάδα επιστημόνων ψεκάζει τα σύννεφα πάνω από τα όρη αυτών των περιοχών με χημικές ουσίες. Στόχος είναι η πρόκληση τεχνητής χιονόπτωσης. Οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 1,200 ετών προκαλώντας μια σειρά από συνέπειες και προβλήματα στο τοπικό περιβάλλον και τους κατοίκους αυτών των περιοχών όπως την έλλειψη νερού.

Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να γίνει προσπάθεια πρόκλησης τεχνητής βροχής και χιονόπτωσης. Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται αρκετές δεκαετίες και είναι κοινή πρακτική στην Κίνα και σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ αλλά στην πολιτεία Ουαϊόμινγκ είναι μια καινούργια πρακτική. Η ερευνητική ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα θα πραγματοποιήσει περίπου 30 πτήσεις πάνω από τα όρη της πολιτείας στις οποίες θα γίνουν ρίψεις χημικών ουσιών όπως ιωδιούχος σίδηρος στα σύννεφα με στόχο να προκληθεί χιονόπτωση η οποία στη συνέχεια θα δημιουργήσει τις απαραίτητες ποσότητες νερού.

Οι ερευνητές έχουν στη διάθεση τους ένα μήνα για να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους αφού από τα τέλη Απριλίου η παρουσία και η ισχύς των άνεμων στις επίμαχες περιοχές περιορίζεται σημαντικά γεγονός που δεν ευνοεί τη δημιουργία των κρυστάλλων του χιονιού. Πάντως δεν είναι όλοι σύμφωνοι με αυτή την πρακτική με κάποιους να προβάλουν πιο φιλοσοφικού χαρακτήρα αντιρρήσεις λέγοντας ότι «δεν πρέπει ο άνθρωπος να παίρνει το ρόλο του θεού» και άλλοι να θέτουν επιστημονικά ζητήματα όπως ότι η μέθοδος αυτή περιορίζει τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα η οποία είναι απαραίτητη για άλλες φυσικές διεργασίες.

Οι ερευνητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα τεχνητής πρόκλησης χιονόπτωσης ελήφθησαν υπόψη όλες οι παράμετροι και οι πιθανές αρνητικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας αλλά το εξαιρετικά έντονο πρόβλημα λειψυδρίας την πολιτεία κατέστησε υποχρεωτική την προσπάθεια επέμβασης στις καιρικές συνθήκες.

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -
Translate »