Τρίτη, 28 Νοεμβρίου,2023

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΠλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Μπορούν να καλυφθούν με γενόσημα - Παγκόσμιο το...

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Μπορούν να καλυφθούν με γενόσημα – Παγκόσμιο το πρόβλημαΓια τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του,  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας εκτός άλλων ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να καλυφθούν με γενόσημα φάρμακα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «έλλειψη φαρμάκων αυτή τη στιγμή υπάρχει και στη χώρα μας, όπως υπάρχει παγκοσμίως σε όλη την Ευρώπη. Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές».

Τα ράφια των φαρμακείων του Βερολίνου είναι ανησυχητικά άδεια

Μιλώντας σήμερα στον ANT1 είπε χαρακτηριστικά: «Σας διαβάζω Deutsche Welle. Η Γερμανία να ξέρετε έχει τα πιο ακριβά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή είναι η χώρα που θέλει κάποιος να της πηγαίνει φάρμακα.

Και να σας πω τι σας θυμίζουν αυτά που θα ακούσετε: Ελλείψεις σε φάρμακα ζωτικής σημασίας. Τα ράφια των φαρμακείων του Βερολίνου είναι ανησυχητικά άδεια. Ελλείψεις υπάρχουν σε σκευάσματα πενικιλίνης, καθώς και άλλων αντιβιοτικών. Παράλληλα, οι παιδιατρικές κλινικές είναι υπερπλήρεις, πράγμα που σημαίνει ότι άρρωστα παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες στα επείγοντα και κάποιες φορές φεύγουν από τα νοσοκομεία χωρίς να πάρουν θεραπεία, γιατί υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία.

Εμείς έχουμε πει ότι είναι παγκόσμιο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς αφενός επειδή έχουμε έξαρση των ιώσεων παγκοσμίως, γιατί δύο χρόνια λόγω των περιοριστικών μέτρων Covid δεν υπήρχαν ειδικά οι παιδιατρικές ιώσεις και αφετέρου, υπάρχει 60% με 70% μείωση παραγωγής στην Ινδία και στην Κίνα που είναι οι χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες».

Στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Όπως υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, «Στην Ελλάδα επειδή έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις με γενόσημα, εκεί πέρα που δεν είναι μοναδικά τα φάρμακα. Ήδη μίλησα  με τον Πρόεδρο των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχανιών, τον κύριο Τρύφων και μου λέει ότι τους τελευταίους 4 μήνες σε συνεννόηση που κάναμε έχουν τριπλασιάσει την παραγωγή τα ελληνικά εργοστάσια. Έχουμε εκεί που δεν έχουμε γενόσημα, άρα δεν βγάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και είναι θέμα εισαγωγών».

«Το καλοκαίρι στη Βουλή γνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση ψηφίσαμε δύο άρθρα τα οποία δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια ήταν αυτά τα δύο πρώτον, λέτε για τιμές. Σωστά; Εσείς λέτε για τιμές. Ήρθαμε και χωρίσαμε τον προϋπολογισμό στα δύο και είπαμε, τα φθηνά φάρμακα, αυτά που λέτε, θα έχουν πλαφόν claw back, ένα το κρατούμενο και δεύτερον, θα έχουν δικό τους ξεχωριστό προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνονται μεγάλο claw back και το μεγάλο claw back να το πληρώνουν τα ΦΥΚ, τα φάρμακα υψηλού κόστους. Τα φάρμακα των μεγάλων πολυεθνικών να το πω απλά. Αυτή τη διάταξη δεν τη ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χάρη σε αυτή η διάταξη σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να έχει λιγότερο claw back και να κάνει τις περισσότερες παραγωγικές διαδικασίες. Το δεύτερο το οποίο ψηφίσαμε το καλοκαίρι και συνδέεται με αυτό, είναι ότι είπαμε να έχουν τη δυνατότητα φάρμακα τα οποία είναι πολύ χαμηλής αξίας και τώρα γίνονται οι κρίσεις, να κάνουν αίτηση να πάρουν καλύτερη τιμή για να μη φύγουν από την ελληνική αγορά», συμπλήρωσε.

Δεν είναι θέματα παράλληλης εξαγωγής

Ο υπουργός ανέφερε ότι « Από τον Μάρτιο έχουμε βάλει απαγορεύσεις. Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες. Τα φάρμακα όμως που σχετίζονται με αυτά που συζητάμε σήμερα, των λοιμώξεων, δεν είναι εξαγώγιμα. Δεν είναι θέματα παράλληλης εξαγωγής. Είναι άλλα φάρμακα. Έχουμε έλλειψη όπως υπάρχει η παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί στο 60% με 70%.

Οι ελλείψεις είναι στο βαθμό που είναι στο επίπεδο της παραγωγής, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αυξάνουμε τις παραγωγές όσο περισσότερο γίνεται και όπου έχουμε γενόσημο που είναι ελληνικό, υπάρχουν εισπνεόμενα γενόσημα ελληνικά. Μπορεί να μην είναι το brand που γνωρίζουμε όλοι, να μην πω το όνομά του, αυτά να παραμένουν. Στις αντιβιώσεις. Στα αντιπυρετικά αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με γενόσημα».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «Έχουμε πρόβλημα στα εισπνεόμενα. Όσα είναι εξαγώγιμα, που υπάρχουν εξαγώγιμα κάποια, εκεί πέρα πάμε στην πλήρη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών. Ήδη κλείσαμε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο. Και αυτή τη στιγμή έχουν γίνει έλεγχοι σε 9 πολυεθνικές εταιρείες, όσο πιο γνωστές μπορείτε να φαντασθείτε ,ότι έχουνε πάρει τις προμήθειες που πρέπει.

Γιατί οι πολυεθνικές εταιρίες οφείλουν, η μητέρα εταιρία να μοιράζει την ποσότητα ισόποσα και να έχουνε τρεις μήνες απόθεμα. Όσες δεν έχουνε θα δεχθούν πρόστιμο. Εκτός αν δεν το έχουν δικαιολογημένα, γιατί υπήρχε έλλειψη παραγωγής.

Και έχουνε γίνει σε 15 φαρμακαποθήκες στοχευμένες έλεγχοι που περιμένουμε τα αποτελέσματα. Άρα, την παγκόσμια παραγωγή δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Αυξάνουμε τις εισαγωγές και προσπαθούμε να πάμε σε εναλλακτικά φάρμακα που έχει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

Κίνα: Η πολιτική Zero Covid έχει αποτύχει

Για την έξαρση του cοvid στην Κίνα ανέφερε ότι «Συνεδρίασαν και 29 του μηνός και τώρα θα συνεδριάσουνε μέσα στην εβδομάδα οι αντίστοιχοι ΕΟΔΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ECDC προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει ότι τα δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αυτό που έχει γίνει στην Κίνα σε μία πρώτη φάση είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η Ευρώπη, ότι η πολιτική Zero Covid έχει αποτύχει.

Επειδή και εδώ πέρα υπήρχαν κάποιοι επιστήμονες που μιλούσανε για πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορεί μετά από ένα σημείο οι πανδημίες υποχρεωτικά πρέπει να μπαίνουν σε μία συνύπαρξη ώστε σιγά – σιγά να γίνουν επιδημίες.

Η Κίνα τώρα ουσιαστικά βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκόταν η Ευρώπη πριν ένα χρόνο, όταν άνοιξε την οικονομία της και την κοινωνία της και επομένως είναι λογικό να έχει πολλά κρούσματα.

Στο βαθμό που αυτά παραμένουνε με τις υπάρχουσες μεταλλάξεις δεν είναι ανησυχητικό. Η ανησυχία των επιστημόνων όλων είναι μήπως αυτή η μεγάλη έξαρση στην Κίνα πάει να οδηγήσει σε άλλες μεταλλάξεις.

Κάποιες χώρες έχουν μπει σε μεμονωμένες ενέργειες. Εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το πράγμα, γιατί καταλαβαίνετε, είναι ανούσιο η μία χώρα να παίρνει διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μία διαφορετική κατάσταση γιατί δεν έχει την είσοδο Κινέζων ή της απευθείας πτήσεις που έχουν άλλες χώρες και το αντιμετωπίζουνε, αλλά οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις.

Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να είμαστε σε μία εγρήγορση χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα».

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -