Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΕπικαιρότηταΟικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ προανήγγειλε η Μίνα Γκάγκα

Οικονομικά κίνητρα στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ προανήγγειλε η Μίνα Γκάγκα



«Δεν αλλάζουν οι θέσεις μου. Είμαι γιατρός και εξακολουθώ να είμαι γιατρός και να βλέπω τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε η κυρία Γκάγκα σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, όπου μίλησε για την πορεία που θα ακολουθήσει το σύστημα υγείας, αλλά και την πανδημία, χωρίς να αμελήσει να αναφερθεί στη συζήτηση και τους συναδέλφους της στο ΕΣΥ.


Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, υπάρχει σχέδιο που θα ολοκληρωθεί, στο οποίο πιστεύει και για αυτό και αποφάσισε να αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού.

Βασικοί πυλώνες του υπουργείου είναι να έχουν όλοι πρόσβαση σε καλές υπηρεσίες και στον τόπο τους, σημείωσε η κα Γκάγκα, που αναφέρθηκε και στα ειδικά κέντρα νοσημάτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι καλές οι συνθήκες εργασίας για όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σύμφωνα με το News4Health ξεκαθάρισε πως το ΕΣΥ είναι ενιαίο, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έως την τριτοβάθμια, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με ιδιώτες σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε ταμπέλες, καθώς «όλοι γιατροί παίρνουμε πτυχία από τις ίδιες σχολές και έχουμε τα ίδια δικαιώματα».

«Σημαντική η πρωτοβάθμια περίθαλψη»

Ειδικότερα, η κυρία Γκάγκα δήλωσε πως είναι σημαντικό να υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη και για τα χρόνια και για τα επείγοντα περιστατικά στον τόπο που βρίσκονται οι ασθενείς, «είτε μένουν στην Αθήνα είτε στην Κοζάνη, είτε στους Φούρνους», με αξιοποίηση και της τηλεϊατρικής και της τεχνολογίας, γενικά. Μιλώντας για τη διαχείριση της πανδημίας, ειδικά το επόμενο διάστημα στη βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε πως απαιτείται ένα «ευέλικτο ΕΣΥ».




Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, κατά την αναπληρώτρια υπουργό, για το τι χρειάζονται τα νοσοκομεία και το σύστημα υγείας, εν γένει, σε τεχνολογίες, ορφανά φάρμακα για τα σπάνια νοσήματα κλπ.


Η κυρία Γκάγκα είχε ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και πριν αναλάβει τη θέση, που ουσιαστικά την καθιστά επικεφαλής του ΕΣΥ. Το καλοκαίρι στο πλαίσιο του 9ου Regional Growth Conference, η κ. Γκάγκα, τότε πρόεδρος του ΚΕΣΥ είχε υπογραμμίσει τη σημασία της αξιολόγησης, ενώ περιέγραψε και το μοντέλο του Συστήματος Υγείας που θα έπρεπε να εφαρμοστεί.

«Οι καλές υπηρεσίες υγείας δεν έχουν σχέση με το αν έχουμε πολλά νοσοκομεία σε περιοχή. Μπορούμε να έχουμε ένα καταπληκτικό κέντρο υγείας σε μια περιοχή και ένα καταπληκτικό μικρό νοσοκομείο», είχε αναφέρει, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό να χτιστεί η διασύνδεση μεταξύ μιας καλής ΠΦΥ και των εξελιγμένων υπηρεσιών υγείας, που δεν είναι απαραίτητο να είσαι σε κάθε μέρος αλλά να διασφαλίζεται η πρόσβαση. Επιπλέον, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και είχε προτείνει την εκπαίδευση ανθρώπων σε ακριτικές περιοχές ώστε να είναι διασώστες.


Είχε εστιάσει τότε και στη σημασία των καλών συνθηκών εργασίας και της χορήγησης κινήτρων, ιδίως οικονομικών, στους ανθρώπους που εργάζονται στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους σήμερα Πέμπτη, η κυρία Γκάγκα τόνισε πως τη χορήγηση κινήτρων, μεταξύ τους και οικονομικών, θα επιδιώξει να την υλοποιήσει και από τη νέα της θέση ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν όλες οι θέσεις που μένουν κενές. Άλλωστε έχουν προκηρυχθεί πάνω από 500 θέσεις γιατρών και 4.000 νοσηλευτών, ενώ θα παραμείνουν και οι επικουρικοί. Μάλιστα, ανέφερε ότι επιδιώκεται η επέκταση της διάρκειας των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να εργαστεί καλά το Υπουργείο με τους γιατρούς για καλυφθούν οι θέσεις που είναι άγονες. Ακόμη, υποστήριξε πως εξετάζεται και το ζήτημα ένταξης των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ασφάλειας στην εργασία.

«Το 99% των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ φέρει το στέλεχος Δέλτα»

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, το 99% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ φέρουν το στέλεχος Δέλτα του ιού, είναι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας, αλλά έχει και 50αρηδες και 60άρηδες.

Ιατρικά χαρακτήρισε σωστή την απόφαση χορήγησης της τρίτης δόσης κατά προτεραιότητας στους ανοσοκατεσταλμένους, πρόσθεσε όμως πως η ηγεσία του Υπουργείου ακούει την άποψη των ειδικών της Επιτροπής επί του θέματος. Εκτίμησε δε ότι όσοι εμβολιάστηκαν πριν από 8 μήνες θα προσέλθουν και για την τρίτη δόση αν χρειαστεί. Διευκρίνισε δε πως προς το παρόν τα πιστοποιητικά βγαίνουν για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, προσθέτοντας πως ο λόγος που γίνεται είναι «για τη δική τους ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμών, ειδικά στους 60άρηδες όπου παρατηρούνται χαμηλότεροι αριθμό από το επιδιωκόμενο, η κυρία Γκάγκα ανέφερε ότι θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των πολιτών. Θα κινηθούμε, σημείωσε, προς όλες τις κατευθύνσεις και θα συνεργαστούμε με τους φορείς που επηρεάζουν την κοινωνία, αλλά και τις οικογένειες, ώστε να μεταφέρουν τη σωστή πληροφορία με τον καλύτερο τρόπο.

Post COVID ιατρεία υπάρχουν στα νοσοκομεία, ενώ ανέφερε ότι θα αφορούν και στα παιδιά, για τα οποία στόχος του Υπουργείου είναι να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, αλλά στα μεγάλα νοσοκομεία που έχουν εμπειρία, σε πρώτη φάση, χωρίς να αποκλείεται ότι θα ανοίξουν και άλλες.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ