Κυριακή, 1 Οκτωβρίου,2023

ΑρχικήΕκπαίδευση - ΠαιδείαΟ πιο αποτελεσματικός - αλλά μη δημοφιλής -τρόπος για να μεγαλώσεις χαρούμενα...

Ο πιο αποτελεσματικός – αλλά μη δημοφιλής -τρόπος για να μεγαλώσεις χαρούμενα παιδιάΤο κλειδί για να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο παιδί είναι να του επιτρέψετε να είναι δυστυχισμένο.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, λέει η Τοβάχ Κλάιν, παιδοψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “How Toddlers Thrive” (Πώς τα νήπια ευδοκιμούν).

“Όλοι πιστεύουμε ότι ο τρόπος για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας ώστε να είναι ευτυχισμένα είναι να τα κάνουμε ευτυχισμένα. Αλλά στην πραγματικότητα, τα παιδιά ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένα, να βρίσκουν τη χαρά. Δεν είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν συνέχεια”, λέει στο CNBC Make It η Κλάιν, διευθύντρια του Barnard College Center for Toddler Development.

“Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι τα παιδιά επιτρέπεται να είναι θυμωμένα, λυπημένα, δυστυχισμένα με κάποιον τρόπο”, προσθέτει.

“Όταν ένα παιδί είναι αναστατωμένο, οι γονείς συχνά ψάχνουν ενστικτωδώς να του φτιάξουν τη διάθεση ή να του αποσπάσουν την προσοχή. Μπορεί να προσφέρουν κέικ σοκολάτας ή να πάνε στο πάρκο για να τρέξουν. Δεν είναι κακό να κάνετε ωραία πράγματα για τα παιδιά σας όταν είναι δυστυχισμένα, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει πάντα την αιτία αυτού που αναστατώνει το παιδί, υποστηρίζει.

“Αυτό ισχύει  ακόμη κι αν αυτή η αιτία φαίνεται ασήμαντη – όπως το ότι κλείνει η τηλεόραση ή δεν τους αρέσουν τα μπισκότα.

Το παιδί πιστεύει ότι η αρνητική αντίδρασή του είναι σωστή αλλά πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του

Θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα εκνευρισμένο παιδί να πάρει μια βαθιά ανάσα και να προσπαθήσει να εκφράσει τα συναισθήματά του με λέξεις, λένε οι ειδικοί. Επίσης πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στις πράξεις σας με φράσεις όπως “Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή”, συμβουλεύει η Κλάιν.

“Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού κάποια στιγμή θα υποχωρήσουν εκτός αν υπάρχουν σημαντικά τραυματικά γεγονότα. “Υποθέτοντας ότι η ζωή τους είναι εντάξει, θα είναι ευτυχισμένα”, λέει η ίδια.

“Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα αρνητικά τους συναισθήματα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα που θα χρειαστούν ως επιτυχημένοι ενήλικες, όπως δείχνουν οι έρευνες.

Ο φόβος για αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς, σημειώνει. Τα παιδιά ίσως να ντρέπονται για αυτά και να κάνουν σκέψεις αυτοαμφισβήτησης όπως: “Είμαι θυμωμένος, μάλλον είμαι κακός. Πρέπει να υπάρχει κάτι λάθος με μένα”.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να είναι πάντα ευτυχισμένα, προσθέτει η ίδια.

“Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι για εμάς τους γονείς: Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν τα παιδιά μας είναι ευτυχισμένα. Ποιος δεν θα ήταν;” καταλήγει.

 πηγή: cnbc

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -