Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαO Άρης ήταν πραγματική κόλαση για 500 εκατ. έτη

O Άρης ήταν πραγματική κόλαση για 500 εκατ. έτη



 

Στη φωτογραφία εικονίζονται ορισμένοι από τους κρατήρες στην περιοχή Arabia Terra στον Άρη οι οποίοι σχηματίστηκαν όπως όλα δείχνουν από τρομερές ηφαιστειακές εκρήξεις και όχι από την πτώση διαστημικών βράχων.

 

 

 

Για να φτάσει στη σημερινή ερημική του εικόνα με τις ακραίες κλιματικές συνθήκες ο Άρης πέρασε από διάφορα γεωατμοσφαιρικά στάδια. Ένα από αυτά τα στάδια πιστεύει ότι ανακάλυψε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» οι ερευνητές περιγράφουν τι συνέβη στην περιοχή Arabia Terra που βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη. Εντόπισαν στοιχεία που δείχνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή βίωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιρετικά έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για «σούπερ εκρήξεις» που παρήγαγαν και εκτόξευσαν κολοσσιαίες ποσότητες ηφαιστειακών υλικών και τοξικών αερίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι τρομερές εκρήξεις ξεκίνησαν να συμβαίνουν πριν από περίπου τέσσερα δισ. έτη όταν ο Άρης βρισκόταν ακόμη σε νηπιακή ηλικία.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για χιλιάδες τρομερές εκρήξεις που συνέβησαν σε ένα χρονικό ορίζοντα περίπου 500 εκατ. ετών. Το γεγονός ότι και μόνο μια από αυτές τις εκρήξεις μπορούσε να αλλάξει δραματικά τις κλιματικές συνθήκες του Κόκκινού Πλανήτη ενώ τελικά συνέβησαν μερικές χιλιάδες είναι ενδεικτικό του γεωατμοσφαιρικού δράματος που βίωσε ο Κόκκινος Πλανήτης λίγο μετά τη γέννηση του.

Στην Arabia Terra υπάρχουν επτά μεγάλου κρατήρες οι οποίοι αρχικά θεωρήθηκαν προϊόντα της πτώσης μεγάλων αστεροειδών. Όμως το 2013 μια μελέτη έριχνε στο τραπέζι την ιδέα ότι μπορεί να μην πρόκειται για κρατήρες αποτέλεσμα συγκρούσεων αλλά για καλντέρες αποτέλεσμα τρομερών ηφαιστειακών εκρήξεων. Όπως φαίνεται εκείνοι που σκέφτηκαν αυτό το ενδεχόμενο πιθανότατα είχαν δίκιο.

 

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -