Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαO αντίχειράς μας «τρέχει» δύο μαραθώνιους σκρολάροντας στο κινητό τηλέφωνο

O αντίχειράς μας «τρέχει» δύο μαραθώνιους σκρολάροντας στο κινητό τηλέφωνο



Tο κινητό τηλέφωνο έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που παρέχει υποχρεώνοντας τους χρήστες να το χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερη ώρα μέσα στην μέρα. Αυτό που πιθανότατα κάνουν πιο συχνά μέσα στην μέρα οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων είναι να κοιτάζουν και να ασχολούνται με τα social media.

Έχουν γίνει διαφόρων ειδών έρευνες τόσο για τις πνευματικές όσο και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πολύωρης χρήσης των κινητών τηλεφώνων αλλά και της συνεχούς ενασχόλησης με τα κοινωνικά δίκτυα. Η βρετανική εταιρεία μάρκετινγκ Ilk πραγματοποίησε μια μελέτη που για πρώτη φορά αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στα χέρια των χρηστών.

Σύμφωνα με την μελέτη ο μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου περνάει 49 λεπτά την ημέρα ασχολούμενος με τα social media. Οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τον αντίχειρα για να σκρολάρουν την οθόνη κοιτάζοντας το Facebook, το Instagram, το Twitter και τις άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η μελέτη αναφέρει ότι ο αντίχειρα υποχρεώνεται να κινείται σε ετήσια βάση τόσο πολύ σαν να έτρεχε δύο μαραθώνιους.

Μάλιστα η μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στην χρήση και καταπόνηση του αντίχειρα από την ενασχόληση με τα social media και όχι με άλλες δραστηριότητες στο κινητό τηλέφωνο όπως σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, ανάγνωση μηνυμάτων, e-mails, κειμένων κ.α. κάτι που σημαίνει ότι ο αντίχειρα «τρέχει» ακόμη περισσότερο κάθε μέρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα στον αντίχειρα όπως κράμπες, αγκύλωση, ακαμψία κ.α. «O τένοντας του αντίχειρα καταπονείται και πρακτικά ‘φλέγεται’ από την συνεχή έντονη κίνηση του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους και ενδεχομένως αρθρίτιδα» αναφέρει ο δρ. Γιουτζίν Τσάι, χειρούργος ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Επειδή ο περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου μοιάζει από δύσκολος ως ανέφικτος για τον μέσο χρήση οι λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί είναι οι κάτοχοι των συσκευών να αλλάζουν δάκτυλα όταν το χρησιμοποιούν για να γράφουν ή να σκρολάρουν αλλά να κάνουν και χρήση των υπηρεσιών φωνητικών εντολών. Προτείνουν επίσης οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων να κάνουν κάποιες ασκήσεις για να  ξεμουδιάζουν τον καρπό και τα δάκτυλα τους.  

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -