Πέμπτη, 25 Ιουλίου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΜπαράζ συσκέψεων και σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση μετά την καταστροφή

Μπαράζ συσκέψεων και σενάρια ανασχηματισμού στην κυβέρνηση μετά την καταστροφήΟι δραματικές εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές αποτυπώνουν την έκταση της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel». Αδιαμφισβήτητα σε αυτή την χρονική συγκυρία αυτό που προέχει είναι  η στήριξη των πληγέντων, οι οποίοι  είδαν τους κόπους μιας ζωής να βουλιάζουν μέσα στην λάσπη. Ένα μπαράζ συσκέψεων είναι σε εξέλιξη στην κυβέρνηση για να αποφασιστούν οι κινήσεις που θα γίνουν άμεσα.

Ωστόσο παράλληλα έχει ανοίξει μια συζήτηση για την επόμενη ημέρα, καθώς είναι εμφανές πως χρειάζεται ριζική αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας. Άλλωστε πριν από την βιβλικών διαστάσεων καταστροφή στη Θεσσαλία είχαν προηγηθεί τα πύρινα μέτωπα του καλοκαιριού που άφησαν πίσω τους 1.5 εκατομμύρια καμμένα στρέμματα.

Περίπου 2.5 μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διαδοχικές κρίσεις και είναι εμφανές πως χρειάζεται να γίνουν γενναίες κινήσεις για να αντιμετωπιστούν λάθη και παθογένειες ετών. Το μεγάλο στοίχημα της νέας τετραετίας δεν είναι άλλο από την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χθες ο πρωθυπουργός πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια μετέβη στο συντονιστικό κέντρο στη Λάρισα, όπου προήδρευσε σύσκεψης με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών. «Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση» υπογράμμισε.

Στο Μαξίμου ήθελαν να εστιάσουν το επόμενο διάστημα σε μια ατζέντα οικονομίας και μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς (π.χ. στην παιδεία, στην υγεία, στη δικαιοσύνη). Ωστόσο είναι εμφανές πως πλέον αυτό που προέχει είναι η ριζική αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας.

Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν πως η κλιματική κρίση είναι εδώ, ωστόσο αναγνωρίζουν παράλληλα  πως πρέπει να «τρέξουν» μια σειρά από κινήσεις και δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις, λάθη και παραλείψεις. Μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα ζητούν απάντηση και η συζήτηση για το τι έπρεπε να έχει γίνει διαφορετικά τώρα αρχίζει.

Τα σενάρια για αλλαγές υπουργών

Μετά τα πολλαπλά μέτωπα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει  το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχουν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Το καλοκαιρινό …rotation  δεν φαίνεται να έχει αποδώσει και υπάρχουν εισηγήσεις για «μίνι» ανασχηματισμό. Υπενθυμίζεται εδώ  πως το καλοκαίρι υπήρξε η πρώτη «έξοδος» από την κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τον Νότη Μηταράκη ανέλαβε καθήκοντα ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως «όλοι αξιολογούνται». Το κλίμα στην κυβέρνηση  είναι βαρύ, ωστόσο πριν από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης προέχει το να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής (καθώς περιοχές στην Θεσσαλία είναι ακόμα βυθισμένες στα νερά και στις λάσπες).

Ποια μέτρα δρομολογούνται για τις πληγείσες περιοχές

Σε τρία επίπεδα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα, ενώ ακόμα είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί για την στήριξη των περιοχών που είτε βρέθηκαν στο επίκεντρο των καλοκαιρινών πυρκαγιών (όπως ο Έβρος) είτε επηρεάστηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία  (Θεσσαλία). Ειδικότερα στόχος είναι  :

  1. Να υπάρξει άμεση στήριξη των νοικοκυριών  και των επιχειρήσεων και έμφαση δίνεται στην άμεση καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή των αποζημιώσεων.
  2. Να υπάρξουν συγκεκριμένα έργα (π.χ. αποκατάσταση οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά έργα) στις περιοχές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.
  3. Να υπάρξουν τολμηρές αλλαγές στην πολιτική προστασία, με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ειδική βαρύτητα θα δοθεί στον τομέα της πρόληψης, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Σε αυτή την προσπάθεια στόχος είναι να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί  πόροι. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποσταλεί  επιστολή  στην πρόεδρο της Κομισιόν για να διερευνηθούν όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υπάρξει μια πρόσθετη στήριξη. Επίσης προσέθεσε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συνομιλίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί  ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για να προχωρήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις στα έργα υποδομής.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ