Τετάρτη, 24 Απριλίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΜόσχα και Πεκίνο εξάγουν τη «δικτατορία» ως υπηρεσία

Μόσχα και Πεκίνο εξάγουν τη «δικτατορία» ως υπηρεσία



Η Βρετανία προειδοποίησε την Παρασκευή τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι οι σύμμαχοί της θα σταθούν μαζί για να πολεμήσουν για τη δημοκρατία ενάντια στις «δικτατορίες» που, όπως είπε, ήταν πιο έντονες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Μιλώντας στην Αυστραλία, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είπε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της στον «ελεύθερο κόσμο» πρέπει να ανταποκριθούν μαζί στις παγκόσμιες απειλές, να εμβαθύνουν τους δεσμούς με τις δημοκρατίες στον Ινδο-Ειρηνικό και «να αντιμετωπίσουν τους παγκόσμιους επιτιθέμενους» που χρησιμοποιούν την οικονομική εξάρτηση για να προσπαθήσουν να πάρουν αυτό που θέλουν.

Η Τρας και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, συναντήθηκαν με τους Αυστραλούς ομολόγους τους στο Σίδνεϊ για τις ετήσιες Υπουργικές Διαβουλεύσεις Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου (AUKMIN), όπου συζητήθηκε μια συμφωνία για την Αυστραλία να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια.

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Αυστραλία. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες για τη χρηματοδότηση υποδομών στην περιοχή ως αντίσταση στην επιρροή του Πεκίνου.

Σε κοινή τους δήλωση, οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία και την «απόλυτη υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε μια ομιλία στο think tank του Ινστιτούτου Lowy για τις εξωτερικές υποθέσεις, η Τρας είπε ότι ο Πούτιν θα πρέπει «να σταματήσει και να αποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος».

Ο Τρους είπε ότι «η εισβολή θα οδηγήσει μόνο σε ένα τρομερό τέλμα και απώλεια ζωών, όπως γνωρίζουμε από τον σοβιετικό-αφγανικό πόλεμο και τη σύγκρουση στην Τσετσενία το 1979-1989».

Οι παγκόσμιες επιτιθέμενες «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο», είπε η Τρας.

«Προσπαθούν να εξάγουν τη δικτατορία ως υπηρεσία σε όλο τον κόσμο… Γι’ αυτό καθεστώτα όπως η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα και η Μιανμάρ βρίσκουν τους στενότερους συμμάχους τους στη Μόσχα και το Πεκίνο».

Η Βρετανία θα πρέπει να συνεργαστεί με συμμάχους όπως η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία για να «αντιμετωπίσει τους παγκόσμιους επιτιθέμενους», ειδικά στον Ειρηνικό.

Ο «οικονομικός εξαναγκασμός» της Κίνας στην Αυστραλία ήταν «ένα από τα προειδοποιητικά μηνύματα» προς τη Βρετανία ότι το Πεκίνο χρησιμοποιούσε την οικονομική του δύναμη για να ασκήσει έλεγχο σε άλλες χώρες, είπε.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ