Κυριακή, 1 Οκτωβρίου,2023

ΑρχικήΣυνεντεύξειςΜίλα μου… με την Ανδριάννα Ρωμανού καλεσμένη η Κα Ελένη Τσιλιώρη (Αποκλειστική...

Μίλα μου… με την Ανδριάννα Ρωμανού καλεσμένη η Κα Ελένη Τσιλιώρη (Αποκλειστική συνέντευξη)Η ώρα είναι 18.30 και τρέχω να προλάβω το ραντεβού μου. Φτάνω στο Παλαιό Ηράκλειο σε ένα πολύ ωραίο κτίριο. Ανοίγω την πόρτα και ξεχύνονται από παντού παιδικές χαρούμενες φωνούλες…Ναι δεν είχα κάνει λάθος …ήμουν στο σωστό μέρος….Εκεί συναντάω την λογοπεδικό Κα Ελένη Τσιλιώρη. Καθόμαστε σε ένα γραφείο γεμάτο παιδικές ζωγραφιές και παιχνίδια και ξεκινάμε. Η ίδια μια πολύ τρυφερή ευαίσθητη γλυκιά και συνάμα αυστηρή σαν χαρακτήρας.

Ανδριάννα : Με πολύ μεγάλη χαρά λοιπόν θα αφεθούμε να μας μάθετε και εμάς πέντε πράγματα σήμερα….Μητέρα σύζυγος επιχειρηματίας και…δασκάλα?

Ελένη : όχι όχι δασκάλα η εκπαίδευση μας είναι εντελώς διαφορετική είμαι θεραπεύτρια….

Ανδριάννα : Πώς συνδυάζονται όλοι οι προηγούμενοι ρόλοι?

Ελένη : Πφφφ με πολύ μεγάλη δυσκολία Συνήθως η μέρα μου ξεκινάει από τις 05.00 και από τα τετριμμένα που πρέπει να γίνουν στο σπίτι με΄τα κάτω στο γραφείο λίγο το μεσημέρι ξεκούραση και ξανά πάλι και ειδικά τώρα το καλοκαίρι πιο δύσκολα που δεν έχουν τα παιδιά σχολείο.

Ανδριάννα :Ποια είναι η πιο δύσκολη διαταραχή του λόγου?

Ελένη : πολλές πχ αυτισμός, νοητική στέρηση, αφασίες , έχουμε καθυστέρηση ομιλίας ,τραυλισμός γενικά αρκετά δύσκολες και επώδυνες καταστάσεις.

Ανδριάννα : Πόαο δύσκολο είναι σε αυτές τις υλικές η συγκέντρωση και η εκμάθηση?

Ελένη : Είμαι πλέον 20 χρόνια στον χώρο και δεν δυσκολεύομαι στο να κερδίσω την προσοχή των μικρών μου φίλων….μεγάλη σημασία βέβαια έχει και το να χρησιμοποιείς τα σωστά εργαλεία..

Όπως πχ να τα κερδίζεις μέσω διάδρασης….παιχνιδιού δηλαδή.

Ανδριάννα : Βλέπω όμως εδώ ότι διαχειρίζεστε και διατροφικές διαταραχές…πως εμφανίζονται αλήθεια σε τόσο μικρά παιδιά?

Ελένη :Η θεραπεία επέρχεται μέσω της εργοθεραπείας φυσικά σε συνεργασία και με την λογοθεραπεία….Κοιτάξτε σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να υπάρχει επιλεκτικότητα στην τροφή πχ λόγω αυτισμού η δυσφαγίες, προβλήματα στην μάσηση και τη κατάποση …συνήθως αυτά είναι νευρικής φύσεως.

Ανδριάννα : Έχουμε δει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση στα παιδάκια με μαθησιακές δυσκολίες, τιπιστεύετε ότι φταίει υπάρχει όντως αύξηση ή τα εργαλεία αναγνώρισης είναι περισσότερα στις μέρες μας?

Ελένη :Σίγουρα τα εργαλεία μας πλέον είναι πολύ πιο φιλικά στο απίδι και ανιχνεύονται πιο εύκολα οι διαταραχές…αν και μια ήπια διαταραχή συνήθως αργεί να εμφανιστεί…Και μην ξεχνάμε την συμφιλίωση και των γονέων πλέον με όλα αυτά παλιότερα οι γονείς το έβλεπαν αλλά δεν ήθελαν να το δουν να πιστέψουν ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ανδριάννα : Η μονογονεικότητα ή η βία σε μια οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του λόγου…δηλαδή μπορεί αυτές οι διαταραχές να οφείλονται και σε ψυχολογικά αίτια?

Ελένη : όχι όχι αυτά δεν μπορούν να προκαλέσουν από μόνα τους μια τέτοια διαταραχή…μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά τραύματα όμως…συνήθως δεν συνδυάζονται αυτές οι δύο συνθήκες….

Ανδριάννα :Τι βοήθεια λοιπόν θα πάρουμε από το “έκφραση και λόγος” σε μια σύνοψη?

Ελένη :Εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παίδων, συμβουλευτική και υποστήριξη στις μαθησιακές δυσκολίες.

Ανδριάννα : πως θα λειτουργούσατε σε αυτόν τον δύσκολο καιρό που ζούμε αν διαπιστώνατε σε έναν “μαθητή” σας περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας?

Ελένη : Αμέσως συστήνεται διεπιστημονική ομάδα συζητάμε το θέμα , μετά ζητάμε συμβουλή από παιδοψυχίατρο και αναλόγως με την σοβαρότητα τουθέματος γίνονται όλα αυτά που πραγματικά πρέπει να γίνουν..

Ανδριάννα : Κλείνοντας …τι μήνυμα στέλνει η μητέρα λογοπεδικός Ελένη Τσιλιώρη στα παιδάκια?

Ελένη : Ζούμε σε ένα πολύ δύσκολο καιρό …είναι συγκλονιστικό το τι βιώνουμε σε καθημερινή βάση πλέον αλλά όλα γίνονται… ΘΕΛΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Η ώρα είναι 19.30 πλέον κλείνω την όμορφη πορτούλα με τις όμορφες φωνούλες στο εσωτερικό της…περπατάω ανάβω ένα τσιγάρο και Νοιώθω ηρεμία που υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι με τόσο απλό εξηγηματικό λόγο…και συνειδητοποιώ πόσα ακόμα πράγματα πρέπει να μάθουμε όλες οι μανούλες….Ελένη Τσιλιώρη σε ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη …!!!

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -