Τρίτη, 19 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΕντοπίστηκε ο μικρότερος λευκός νάνος στο Σύμπαν

Εντοπίστηκε ο μικρότερος λευκός νάνος στο Σύμπαν



 

Καλλιτεχνική απεικόνιση του μικρότερου λευκού νάνου που εντοπίστηκε στο Σύμπαν.

 

 

 

Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο και τα νέας τεχνολογίας κάμερες και όργανα του Αστεροσκοπείου Palomar στην Καλιφόρνια εντόπισαν τον μικρότερο σε μέγεθος λευκό νάνο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Με τον όρο λευκός νάνος χαρακτηρίζεται το υπόλειμμα του πυρήνα ενός αστέρα μικρής ή μεσαίας μάζας που απομένει μετά τον θάνατο του αστέρα αυτού. Οι λευκοί νάνοι είναι το ένα από τα τρία είδη «αστρικών πτωμάτων», τα άλλα δύο είναι οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες. Ο Ήλιος θα μετατραπεί σε ένα λευκό νάνο σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα λευκό νάνο σε απόσταση 130 φωτός από την Γη. Του έδωσαν την κωδική ονομασία ZTF J1901+1458 και όπως αναφέρουν έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Σελήνης. Οι περισσότεροι λευκοί νάνοι που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Ο ZTF J1901+1458 είναι ο μικρότερος λευκός νάνος που γνωρίζουμε.

Δεν είναι όμως μόνο το μέγεθος του αυτό που κάνει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτόν τον λευκό νάνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές παρά το μικρό του μέγεθος έχει μεγάλη μάζα και πιο συγκεκριμένα μάζα 1,3 μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου που είναι από τις μεγαλύτερες που γνωρίζουμε σε λευκούς νάνους. Το μαγνητικό του πεδίο είναι ένα δισ. φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης. Επίσης περιστρέφεται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους περισσότερους λευκούς νάνους ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε 420 δευτερόλεπτα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο ZTF J1901+1458 είναι προϊόν της συγχώνευσης δύο λευκών νάνων για αυτό διαθέτει τόσο ισχυρό μαγνητικό πεδίο και περιστρέφεται τόσο γρήγορα.

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -