Πέμπτη, 25 Απριλίου,2024
ΑρχικήΚόσμοςΔύσκολη ισορροπία μεταξύ «ευθύνης» και «αλληλεγγύης»

Δύσκολη ισορροπία μεταξύ «ευθύνης» και «αλληλεγγύης»



Η γαλλική προεδρία της ΕΕ θέλει να σημειώσει πρόοδο σε έναν από τους πιο περίπλοκους φακέλους της ΕΕ: ​​το Σύμφωνο Μετανάστευσης. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν ένα non paper που κυκλοφόρησε το Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης, το οποίο περιγράφει τη γαλλική στρατηγική.

Οι συζητήσεις για το Σύμφωνο Μετανάστευσης «μάς επέτρεψαν να προσδιορίσουμε τα σημεία στα οποία είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί τώρα και εκείνα στα οποία χρειαζόμαστε ακόμη να χτίσουμε τα θεμέλια για μια αξιόπιστη συνεργασία», αναφέρει το τρισέλιδο έγγραφο σύμφωνα με το POLITICO. Ως εκ τούτου, η Προεδρία προτείνει να υιοθετηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, προκειμένου να σημειωθεί αρχική συγκεκριμένη πρόοδος τώρα, «διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας μακροπρόθεσμα».

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ της ευθύνης (πυρήνας για τον βορρά και την ανατολή) και της αλληλεγγύης (κρίσιμης σημασίας για το νότο). Για το Παρίσι, η λύση είναι ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, σε κάθε στάδιο, υπάρχει ισοδύναμη πρόοδος στους διάφορους τομείς, είτε είναι τα εξωτερικά σύνορα, η αλληλεγγύη, οι κανόνες ευθύνης ή η εξωτερική διάσταση».

Η ιδέα είναι να ξεκινήσει η νέα προσέγγιση από τους ελέγχους και τις διαδικασίες καταχώρισης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς «θα μπορούσε να προβλεφθεί η εφαρμογή, ως πρώτο βήμα, ορισμένων από τα στοιχεία του «έλεγχου». Τα ακριβή στοιχεία που διατηρούνται για αυτό το πρώτο στάδιο όσον αφορά τους ελέγχους (φύση των ελέγχων, πεδίο εφαρμογής, πρακτικές ρυθμίσεις) και εγγραφή θα πρέπει να καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες».

Περισσότερες ρήτρες αναβολής ισχύος

Όταν οι χώρες της Μεσογείου το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισαν να δώσουν το πράσινο φως στον κανονισμό για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο, συμφώνησαν να το κάνουν μόνο εν μέρει, καθώς συμπεριλήφθηκε η λεγόμενη ρήτρα αναβολής ισχύος. Αυτό σήμαινε ότι το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί πλήρως μόνο όταν επιτευχθεί συμφωνία για το υπόλοιπο πακέτο μετανάστευσης. Επ’ αυτού, το γαλλικό «non-paper» υποστηρίζει ότι «στο πλαίσιο αυτού του πρώτου σταδίου, ορισμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή σε πειραματική βάση ή για περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Ένα από τα πιο διχαστικά ζητήματα στη συζήτηση για τη μετανάστευση ήταν η ιδέα της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, την οποία αντιτίθεται η Ανατολή. Η λέξη «υποχρεωτικό» δεν υπήρχε στο γαλλικό έγγραφο — αλλά επιμένει σε «μεγαλύτερη αλληλεγγύη με τα κράτη που καταβάλλουν ουσιαστική προσπάθεια υποδοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή της προσπάθειας εντός της Ένωσης».

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ