Πέμπτη, 25 Ιουλίου,2024
ΑρχικήΥγείαΑγωνία για την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους

Αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέουςΟ S&P 500 δεν κατάφερε να βρει κατεύθυνση στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η Wall Street περιμένει εναγωνίως την έκβαση της συζήτησης ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι για το αμερικανικό χρέος.

Ο δείκτης μόλις που κατάφερε να κλείσει με οριακή άνοδο 0,02% στις 4.192,63 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,5% στις 12.720,78 μονάδες. Ωστόσο, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 140,05 μονάδων ή 0,42% στις 33.286,58 μονάδες.

Η σημερινή άνοδος έφερε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κοντά στο υψηλότερο κλείσιμο από τον περυσινό Αύγουστο.

Η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους κορυφώνεται, καθώς απομένουν δέκα μόλις ημέρες από την 1η Ιουνίου, η προθεσμία που οι ΗΠΑ μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονοιμκών Τζάνετ Γέλεν.

Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές επανέλαβαν τις συζητήσεις σήμερα το πρωί στο Καπιτώλιο, όμως οι υποχρεωτικές κρατικές δαπάνες παραμένουν μεγάλο εμπόδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν ότι οι δαπάνες θα πρέπει να κινηθούν εντός των βασικών γραμμών του 2022, όμως ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι όποιες μειώσεις δαπανών χωρίς επιπλέον φορολογικές αυξήσεις τίθενται εκτός ατζέντας.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για το τι ακριβώς συμβαίνει με τις συζητήσεις για το χρέος, από την άλλη πλευρά όμως η αμερικανική οικονομία παραμένει αρκετά ισχυρή όπως και η αγορά εργασίας», ανέφερε ο Κρις Ζακαρέλι της Independent Advisor Alliance.

Mε κινητήριο δύναμη τις μετοχές τεχνολογίας, οι μετοχές συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, με τον S&P 500 να κινείται οριακά χαμηλότερα από το επίπεδο των 4.200 μονάδων.

«Εάν όμως δεν συμμετάσχει στο ράλι και η υπόλοιπη αγορά, τότε θα το δούμε να φθάνει στο τέλος του», είπε η Σίλβια Τζαμπλόνσκι, διευθύνουσα σύμβουλος της Defiance ETFs, προσθέτοντας ότι η αγορά ενδεχομένως να πάρει μία μεγάλη ανάσα μετά τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο.

Αυτή η εβδομάδα πάντως είναι μία σχετικά χαλαρή εβδομάδα όσον αφορά στα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία, με τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ να δημοσιοποιείται την Πέμπτη και το δείκτη για τις ατομικές καταναλωτικές δαπάνες, τον οποίο παρακολουθεί η Fed, την Παρασκευή.

Επίσης, η ανακοίνωση των πρακτικών της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από τη συνεδρίαση του Μαΐου θα μπορούσε να φωτίσει τον τρόπο σκέψης των κεντρικών τραπεζιτών ως προς την πιθανότητα περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ