Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΧιλιάδες αψήφησαν τον Ορμπάν υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Χιλιάδες αψήφησαν τον Ορμπάν υποστηρίζοντας τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας



Χιλιάδες Ούγγροι συμμετείχαν το Σάββατο στο Pride της Βουδαπέστης δηλώνοντας την αλληλεγγύη τους προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας. Η δυναμική συμμετοχή στην πορεία αποτελεί διαμαρτυρία για την κυβερνητική ρητορική και τη νέα νομοθεσία  που απαγορεύει την απεικόνιση ομοφυλόφιλων ανθρώπων σε εκπαιδευτικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταίροι της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταδικάσει τον συγκεκριμένο νόμο, με την Κομισιόν να έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας.

Στην παρέλαση Υπερηφάνειας συμμετείχαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά την ένταση, στην πορεία επικράτησε η εορταστική διάθεση, με τους συμμετέχοντες να χορεύουν με τα τραγούδια των Abba και κυματίζοντας σημαίες του ουράνιου τόξου, αναφέρει το Politico. Ωστόσο, υπήρχε επίσης η αίσθηση μεταξύ των συμμετεχόντων – που περιελάμβαναν πολλούς μαθητές γυμνασίου – ότι ήταν μια πράξη ανυπακοής.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, βιώσαμε μια κυβερνητική επίθεση εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ρητορική μίσους και επίσης υιοθέτηση περιοριστικής νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ, την υιοθεσία, και πιο πρόσφατα, έναν προπαγανδιστικό νόμο ρωσικού τύπου», δήλωσε ο Tamás Dombos, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Háttér Society, μια ουγγρική ομάδα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

«Πολλοί άνθρωποι ήρθαν για να δείξουν την υποστήριξή τους και να δείξουν ότι δεν σκέφτονται όλοι σαν την κυβέρνησή μας», είπε. «Νιώθω πολύ ωραία που εμφανίστηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές υπολόγισαν την προσέλευση σε περίπου 30.000 κόσμου. 

Μιλώντας στο Politico πολλοί έφηβοι εξήγησαν ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για την απεικόνιση ομοφυλόφιλων σε εκπαιδευτικό υλικό ήταν αυτή που τους ώθησε να συμμετάσχουν σε μια πορεία Pride για πρώτη φορά.

Μικρές ομάδες ακροδεξιών, μερικοί από τους οποίους φορώντας μπλουζάκια «Defend Europe», οργάνωσαν τις δικές τους διαμαρτυρίες. Περίμεναν επίσης τους συμμετέχοντες του Pride κοντά στις όχθες του Δούναβη με μεγάλα πλακάτ «Stop LGBT» και εξαπολύοντας προσβολές.

Οι συμμετέχοντες του Pride απάντησαν με ευθυμίες και συνθήματα όπως «η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα» Η αστυνομία κράτησε τις δύο πλευρές σε απόσταση. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές περιστατικών βίας.

Το ζήτημα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναμένεται να παραμείνει ψηλό στην πολιτική ατζέντα της Ουγγαρίας πριν από τις βασικές κοινοβουλευτικές εκλογές το επόμενο έτος.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν κάλεσε απροσδόκητα σε δημοψήφισμα τους πολίτες, για πέντε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διεμφυλικών ατόμων. Οι αντίπαλοί του επέκριναν την κίνηση ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από άλλα ζητήματα που έχουν ασκήσει πιέσεις στην εθνικιστική κυβέρνησή του, όπως πρόσφατες αποκαλύψεις ότι τα τηλέφωνα κυβερνητικών επικριτών παρακολουθούνταν από  το αμφιλεγόμενο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus, το σκάνδαλο του οποίου έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -