Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΦαινόμενο μίμησης οι συνεχείς «ματιές» στο κινητό τηλέφωνο

Φαινόμενο μίμησης οι συνεχείς «ματιές» στο κινητό τηλέφωνο



Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει πραγματική προέκταση του χεριού μας και το χρησιμοποιούμε για διαφόρους λόγους πολλές ώρες ημερησίως. Οι επιπτώσεις αυτής της χρήσης στην υγεία μας, (οργανική, πνευματική, ψυχική) αναλύεται συνεχώς ενώ παράλληλα αναδύονται συνεχώς διαφόρων ειδών κοινωνικά και άλλα φαινόμενα που παράγει η στενή σχέση που έχουμε αναπτύξει με τα κινητά μας τηλέφωνα.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πίζα στην Ιταλία αναδεικνύουν ένα ακόμη φαινόμενο με μελέτη την οποία πραγματοποίησαν. Όπως υποστηρίζουν αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο κινητό του τηλέφωνο σε διάστημα μικρότερων των εξήντα δευτερολέπτων θα κάνουν το ίδιο και όσοι βρίσκονται γύρω του.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για μια λειτουργία μιμητισμού που είναι γνωστή ως «σύνδρομο του χαμαιλέοντα». Με αυτό τον όρο περιγράφεται η αντιγραφή των κινήσεων ενός ανθρώπου από κάποιον άλλο άνθρωπο που επαναλαμβάνει αυτές τις κινήσεις υποσυνείδητα. Στην έρευνα πήραν μέρος περίπου 200 άτομα.

Όταν κάποιος κοίταζε ή περιεργαζόταν το τηλέφωνο του μέσα διάστημα 30 δευτερολέπτων οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα έκαναν το ίδιο και ακολουθούσαν αρκετοί ακόμη στην συνέχεια. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος χασμουριέται και λίγο μετά αρχίζουν να χασμουριούνται και άλλα άτομα που βρίσκονται κοντά του.

Τα θηλαστικά έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε υποσυνείδητα να μιμούνται το ένα την συμπεριφορά των άλλων χωρίς να το αντιλαμβάνονται πρακτική που πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε για να ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς ανάμεσα τους. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση αυτή μιμητική κίνηση της ενασχόλησης με το κινητό δεν φαίνεται να έχει κάποιο κοινωνικό όφελος αφού είναι μια ενέργεια απομόνωσης από το υπόλοιπο περιβάλλον.

«Τα ευρήματα μας θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της μίμησης όσον αφορά την χρήση των κινητών τηλεφώνων σε καθημερινό-κοινωνικό επίπεδο και δείχνουν σε πρώτη φάση ότι η μίμηση παίζει ρόλο στην αύξηση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων σε μεγάλη μάλιστα κλίμακα» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν την μελέτη τους στην επιθεώρηση «Journal of Ethology».

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -