Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΑθλητικάΤο VAR για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Το VAR για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος



Η «παρθενική» εμφάνιση του VAR σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα εφαρμοστεί στη διοργάνωση που ανοίγει την «αυλαία» της το βράδυ της Παρασκευής στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, με την Ιταλία να υποδέχεται την Τουρκία.

Ο υπεύθυνος φορέας για τους κανόνες του ποδοσφαίρου (IFAB) συμφώνησε τον Μάρτιο του 2016 για μια πειραματική φάση της χρήσης βοήθειας βίντεο στη διαιτησία.

Από την σεζόν 2017/2018 η τεχνολογία εισήχθη στη Serie A και στην Bundesliga και τον επόμενο χρόνο, στα γήπεδα της Ισπανίας και της Γαλλίας, ενώ το 2019 εφαρμόσθηκε και στην Premier League.

Σε διεθνές επίπεδο, η FIFA, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του συστήματος από το Μουντιάλ του 2018, που φιλοξενήθηκε στην Ρωσία. 

Η UEFA επέλεξε να μπει στο… ίδιο μονοπάτι με την είσοδο του VAR στο Champions League τον Φεβρουάριο του 2019 και στην συνέχεια, αυτό το καλοκαίρι, στο EURO 2020. 

Ο στόχος που τέθηκε κατά την έναρξη εφαρμογής του VAR, ήταν αυτός της «ελάχιστης παρέμβασης για το μέγιστο όφελος». Η UEFA υπενθύμισε την Δευτέρα (7/06), πως οι βοηθοί βίντεο πρέπει να παρεμβαίνουν μόνο «όταν ένας διαιτητής κάνει ένα σαφές και προφανές σφάλμα ή σε περίπτωση μη αντίληψης ενός σημαντικού συμβάντος».

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, το VAR αφορά μόνο τέσσερα σενάρια που ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία ενός αγώνα:

-επαλήθευση σε περίπτωση γκολ (επικυρωμένου ή μη)
-επαλήθευση σε περίπτωση φάουλ (είτε υπάρχει σφύριγμα, είτε όχι)
-επαλήθευση σε περίπτωση άμεσης κόκκινης κάρτας (είτε έχει επιβληθεί, είτε όχι)
-επαλήθευση της ταυτότητας ενός παίκτη υπό ποινή.

Η προβολή των εικόνων, μπορεί να ζητηθεί από τον διαιτητή ή -και αυτή είναι η πιο συχνή περίπτωση-, με πρωτοβουλία των βοηθών που βρίσκονταιο στην αίθουσα του βίντεο.

Ένας έλεγχος μπορεί να σχετίζεται με ολόκληρη την φάση επίθεσης, που οδηγεί στο συμβάν, κάτι που σημαίνει ότι ένα γκολ, μπορεί, για παράδειγμα, να ακυρωθεί για φάουλ που διαπράχθηκε πολύ νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι βοηθοί βίντεο δεν μπορούν να πάρουν μια απόφαση, η οποία πάντα εναπόκειται στον διαιτητή της αναμέτρησης.

Κατά την διάρκεια του EURO 2020, εκτός από τις 18 ομάδες διαιτητών, 22 διαιτητές θα είναι υπεύθυνοι για το VAR. Ολόκληρη η ομάδα βοηθών βίντεο θα βρίσκεται στην έδρα της UEFA, την πόλη Νιόν της Ελβετίας, όπου έχουν δημιουργηθεί δύο «VAR-Rooms».

Οι ομάδες VAR, αποτελούνται από έναν κύριο διαιτητή βίντεο (τον VAR), ο οποίος έρχεται σε επαφή με το κέντρο και υποστηρίζεται από δύο βοηθούς (AVAR), ένας εκ των οποίων είναι ειδικά υπεύθυνος για το οφσάιντ.

Αυτή η ομάδα, συνοδεύεται από τρεις τεχνικούς βίντεο και έναν επιπλέον βοηθό, υπεύθυνο για το συντονισμό του έργου ολόκληρης της ομάδας.

«Είμαστε πολύ άνετοι με αυτό το κεντρικό σύστημα στην Νιόν και όλες οι δοκιμές ήταν πολύ θετικές. Είμαστε σίγουροι ότι το VAR θα είναι πολύ χρήσιμο κατά την διάρκεια αυτού του EURO και πιστεύουμε ότι έχουμε το καλύτερο VAR στον κόσμο», δήλωσε ο Ιταλός επικεφαλής διαιτητών της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι να είναι προσεκτικοί, σαφείς και να δείχνουν συνέπεια και ομοιομορφία στις παρεμβάσεις τους».

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -