Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΤο πρώτο εργαστηριακό φουα-γκρα

Το πρώτο εργαστηριακό φουα-γκρα



Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής τροφίμων που είναι πιο φιλική στο περιβάλλον με διαφόρους τρόπους χωρίς ωστόσο να χάσει ο σύγχρονος άνθρωπος τα εδέσματα που έχει συνηθίσει να καταναλώνει ειδικά από τον δεύτερο μισό του 20αιώνα και μετά.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό τεχνολογίες δημιουργίας κρέατος με εργαστηριακές μεθόδους. Έχει επιτευχθεί η δημιουργία διαφόρων ειδών κρέατος επεξεργασμένου και μη (από μπριζόλες μέχρι μπιφτέκια και μπέικον) από κύτταρα των ζώων κάτι που σημαίνει ότι δεν θανατώνονται. Οι πρώτες δημιουργίες υστερούσαν αρκετά σε υφή αλλά και γεύση σε σχέση με τα φυσικά προϊόντα αλλά όσο περνάει ο καιρός αυτό αλλάζει προς το καλύτερο αφού βελτιώνεται η υφή και γεύση των εργαστηριακών κρεάτων. Όμως η δυνατότητα παραγωγής του παραμένει πολύ χαμηλή και άρα η τιμή του διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Το νέο επίτευγμα στον συγκεκριμένο τομέα έρχεται από μια γαλλική νεοφυή εταιρεία, την Gourmey, η οποία ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο εργαστηριακό φουά γκρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το εργαστηριακό της φουα γκρα δοκίμασε ένας βραβευμένος με αστέρι Μισελέν σεφ από την πόλη Ακουιτάνη που είναι διάσημη για την παραγωγή φου γκρα ο οποίος δήλωσε ότι δεν βρήκε διαφορές ανάμεσα σε αυτό που δοκίμασε και στο κανονικό φουα γκρα.

Το “φουά γκρα” (από τα γαλλικά “foie gras” = “παχύ ήπαρ” ή “παχουλό” ήπαρ) είναι λιπαρό γαστρονομικό έδεσμα από συκώτι χήνας ή πάπιας. Αποτελεί γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας.  Παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους. Η εκτροφή φουά γκρα αντιμετωπίζει έντονη κριτική διεθνώς, καθώς θεωρείται πως παραβιάζει τις ορθές τακτικές εκτροφής των ζώων.

Οι ερευνητές της εταιρείας χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα πάπιας που εξήγαγαν από γονιμοποιημένα αβγά τα οποία στην συνέχεια τροφοδότησαν με τα ίδια θρεπτικά συστατικά που θα ελάμβαναν από την πάπια όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα και λιπίδια. Το τελικό προϊόν έχει σύμφωνα με τους δημιουργούς του το ίδιο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα με το φυσικό φουα γκρα χωρίς να έχει επέλθει ταλαιπωρία ενός ζώου.

 

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -