Πέμπτη, 2 Μαΐου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΤι πρέπει να κάνουμε αν πέσει μεγάλος αστεροειδής στο… κεφάλι μας;

Τι πρέπει να κάνουμε αν πέσει μεγάλος αστεροειδής στο… κεφάλι μας;



 

Δημιουργήθηκε ομάδα εργασίας που μελετά τα σενάρια της έλευσης ενός Αρμαγεδδώνα. Η NASA ανακοίνωσε την έναρξη μιας συνεργασίας με διάφορους επιστημονικούς φορείς με αντικείμενο την μελέτη των όσων πρέπει να γίνουν αν διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλου μεγέθους αστεροειδής έχει κατεύθυνση προς την Γη τον πλανήτη μας.

Ειδικοί της NASA και των επιστημονικών φορέων  θα εξετάσουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την στιγμή που θα εντοπιστεί η απειλή. Αν και τι είδους προσπάθειες αναχαίτισης του διαστημικού βράχου μπορούν να γίνουν πριν αυτός φτάσει στην Γη καθώς και τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις της σύγκρουσης αν τελικά αυτή συμβεί.

Το βασικό σενάριο στο οποίο θα δουλέψει η ομάδα εργασίας αφορά έναν αστεροειδή με διάμετρο 35-700 μέτρα που θα εντοπιστεί όταν θα βρίσκεται σε απόσταση 57 εκατ. χλμ. από την Γη κινούμενο με ταχύτητα περίπου 18 χιλιάδες χλμ./ώρα. Η NASA έχει επεξεργαστεί τα τελευταία χρόνια δέκα τέτοιους είδους σενάρια σύγκρουσης. Σε ένα από αυτά ένας αστεροειδής διαμέτρου 60 μέτρων πέφτει στην Νέα Υόρκη κάτι που αν συμβεί η σύγκρουση θα είναι χίλιες φορές πιο ισχυρή και καταστροφική από την έκρηξη της πυρηνικής βόμβας στην Χιροσίμα.

«Ασκήσεις υποθετικής πτώσης στην Γη ενός μεγάλου αστεροειδούς μας επιτρέπουν να σκεφτούμε το πώς θα αντιδράσουμε σε περίπτωση που ένας μεγάλος αστεροειδής αποδειχθεί απειλητικός» αναφέρει ο καθηγητής Πολ Κόντας, διευθυντής του CNEOS, του κέντρου παρατήρησης της τροχιάς αστεροειδών και κομητών της NASA.

 

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ