Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΣυγκέντρωση υπογραφών για να απαγορευτούν τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου

Συγκέντρωση υπογραφών για να απαγορευτούν τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου



Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων του πολίτη και των ψηφιακών δικαιωμάτων επιδιώκουν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη ενός εκατομμυρίου Ευρωπαίων σε αίτησή τους που αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορεύσει την βιομετρική μαζική παρακολούθηση ενόψει της θέσπισης φέτος από τις Βρυξέλλες νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Εργαλεία παρακολούθησης, όπως τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, έχουν προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονούν για το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για το γεγονός ότι θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν κατασταλτικά καθεστώτα για να διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ανακοινώσει νομοθετική πρόταση για την τεχνητή νοημοσύνη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία αναμένεται να καλύπτει τομείς υψηλού κινδύνου, όπως αυτοί της υγειονομικής περίθαλψης, της ενέργειας, των μεταφορών και τμήματα του δημόσιου τομέα.

Οι οργανώσεις

Ο συνασπισμός οργανώσεων, ο οποίος απαρτίζεται από τις: Ένωση Ελευθεριών των Πολιτών για την Ευρώπη (Civil Liberties Union for Europe), Ανακτήστε το Πρόσωπό Σας (Reclaim Your Face), Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Δικαιώματα (European Digital Rights), Διεθνής για την Ιδιωτική Ζωή (Privacy International) και περίπου 26 ακόμη οργανώσεις, προειδοποιούν για τους κινδύνους από τον εντοπισμό βιομετρικών δεδομένων από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος CCTV και την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Την πρωτοβουλία συντονίζει η οργάνωση European Digital Rights (EDRi), ενώ η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Homo Digitalis και οι Reporters United αποτελούν συνεργάτες της εκστρατείας.

Όσες οργανώσεις ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected].

Ο συνασπισμός αυτός, ο οποίος έχει στόχο να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές ώστε να μπορεί να λάβει απευθείας μέρος στην νομοθετική διαδικασία, σημειώνει ότι έχει ήδη συλλέξει στοιχεία για ευρείες και συστημικές παραβιάσεις των βιομετρικών δεδομένων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

“Αυτό αφορά τον έλεγχο που θα έχει ο καθένας στο δικό του μέλλον”, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα η υπεύθυνη της Ένωσης Ελευθεριών των Πολιτών για την Ευρώπη Ορσόλια Ράις.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

“Μπορούμε ήδη να το δούμε αυτό να συμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να λαμβάνονται αποφάσεις για μας. Η βιομετρική μαζική παρακολούθηση θα τροφοδοτήσει απλώς με περισσότερα στοιχεία από περισσότερους ανθρώπους αυτά τα συστήματα και θα καταστήσει αυτές τις πρακτικές περισσότερο διαδεδομένες και επιζήμιες”, υπογραμμίζει.

Το παρατηρητήριο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Υπηρεσία της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (EU Agency for Fundamental Rights) που έχει την έδρα της στη Βιέννη, έκρουσε πέρυσι τον κώδωνα για τους κινδύνους της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στην προληπτική αστυνόμευση, τις ιατρικές διαγνώσεις και την στοχευμένη διαφήμιση.

Η συλλογή υπογραφών πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #ReclaimYourFace, https://reclaimyourface.eu.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -