Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΣτις φλόγες το χωριό Κιν Μα έπειτα από συγκρούσεις

Στις φλόγες το χωριό Κιν Μα έπειτα από συγκρούσεις



Ένα χωριό στο κέντρο της Μιανμάρ κάηκε μετά από συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών της περιοχής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσαμ τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο BBC, γνωστοποίησαν ότι 200 ​ από τα συνολικά 240 σπίτια στο χωριό Κιν Μα (Kin Ma) καταστράφηκαν από το στρατό την Τρίτη.

Όπως είπαν, το περιστατικό ξεκίνησε μετά από τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με την τοπική πολιτοφυλακή.

Η κρατική τηλεόραση απέδωσε την ευθύνη για τη φωτιά στους «τρομοκράτες». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το MRTV ανέφερε ότι όποια μέσα ενημέρωσης πρότειναν μια διαφορετική αιτία «σκόπιμα σχεδίαζαν να δυσφημίσουν τον στρατό».

Κάτοικος σε δηλώσεις του στο BBC σημείωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με την Λαϊκή Δύναμη Άμυνας (PDF) την Τρίτη. Τέτοιες ομάδες σχηματίστηκαν μετά το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και άρχισαν να πολεμούν εναντίον της αστυνομίας και του στρατού με αυτοσχέδια όπλα.

«Όταν τα μέλη του PDF επέστρεψαν, [οι δυνάμεις ασφαλείας] ήρθαν στο χωριό και άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια στο νότιο τμήμα», δήλωσε ο κάτοικος. «Σχεδόν ολόκληρο το χωριό κάηκε στις στάχτες».

Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι οι χωρικοί έφυγαν μέσα στο δάσος έξω από το Κιν Μα, όταν τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ. Ωστόσο, δύο ηλικιωμένοι δεν μπορούσαν να τρέξουν και πέθαναν στη φωτιά, όπως δήλωσαν οι ντόπιοι, ενώ μερικοί άλλοι αναφέρθηκαν αγνοούμενοι.

«Η φωτιά ήταν παντού στο χωριό και είδαμε μεγάλες φλόγες», είπε ο κάτοικος. «Έπρεπε να φύγουμε για να προστατεύσουμε τη ζωή μας από τους πυροβολισμούς και έπρεπε να το παρακολουθήσουμε από απόσταση».

Σύμφωνα με το Reuters, η πυρκαγιά ήταν τόσο μεγάλη που καταγράφηκε από το δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιάς της Nasa στις 15:22 GMT την Τρίτη.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο, ισχυριζόμενος ότι είχε σημειωθεί απάτη στις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος παρόλο που ανεξάρτητοι επόπτες της εκλογικής διαδικασίας υποστηρίζουν ότι οι εκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες και δίκαιες.

Μετά τι πραξικόπημα διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν  σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με βίαιη καταστολή, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους και φυλακίζοντας περίπου 5.000.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -