Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΑθλητικάΣτην ψυχωμένη Βιγιαρεάλ το Europa League

Στην ψυχωμένη Βιγιαρεάλ το Europa League



Η Βιγιαρεάλ κατάκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας της. Το «κίτρινο υποβρύχιο»… τορπίλισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa League, στο Γκντανσκ, επικρατώντας με 11-10 στα πέναλτι, αφού η κανονική διάρκεια και η παράταση ολοκληρώθηκαν με ισοπαλία (1-1).

Οι Ισπανοί θα παίξουνι στο νέο Champions League, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρότι ανώτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, δεν κατάφερε να σηκώσει για δεύτερη φορά το τρόπαιο στη διοργάνωση, κάτι που έκανε ο πολυνίκη προπονητής με τέσσερις τίτλους (οι τρεις με τη Σεβίλη), Ουνάι Έμερι.

Ήρωας του τελικού ο γκολκίπερ των Ισπανών Ρούλι, ο οποίος ευστόχησε στο 20ό πέναλτι, ενώ αμέσως μετά απόκρουσε αυτό του Ντε Χέα και «πνίγηκε» στις αγκαλιές των συμπαικτών του.

Η Βιγιαρεάλ που μετρούσε 3 παρουσίες σε τελικό Ιντερτότο και μία κατάκτηση, έγινε η 16η διαφορετική ομάδα που διεκδίκησε και πήρε τελικά το Europa League, ενώ ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό της ταξίδι αήττητη (12-3-0).

Στον πάγκο της ο «βασιλιάς» του θεσμού, Ουνάι Έμερι, ο μοναδικός τεχνικός με 93 αγώνες στη διοργάνωση (33 περισσότερες από τον δεύτερο), κατάφερε να πανηγυρίσει για τέταρτη φορά στον πέμπτο τελικό του (οι άλλες τρεις φορές ήταν με τη Σεβίλη).

Το μεγάλο «αστέρι» της Βιγιαρεάλ, Γεράρδ Μορένο, άνοιξε το σκορ στο 29΄ με προβολή μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο Παρέχο κι αδράνεια των αμυντικών της Μάντσεστερ.

Το σκορ αυτό έμεινε στο πρώτο μέρος, διάστημα στο οποίο η ομάδα του Σόλσκιερ δεν «πατούσε» καθόλου καλά στον αγωνιστικό χώρο, σε αντίθεση με τους Ισπανούς, που χωρίς να παίξουν σπουδαίο ποδόσφαιρο κατάφεραν να επιβάλλουν το ρυθμό τους και με το 7ο γκολ του διεθνούς επιθετικού σε 12 ματς στη διοργάνωση να πάνε στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ.

Η Μάντσεστερ μπήκε αποφασισμένη στο β΄ μέρος, κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά και στο 55΄ έφτασε στο 1-1 με το «μόνιμο» σκόρερ της εδώ κι αρκετό καιρό, Έντινσον Καβάνι. Οι «μπέμπηδες» συνέχισαν να πιέζουν, αλλά η Βιγιαρεάλ αμυνόταν αποτελεσματικά κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Η ισπανική ομάδα ήταν πιο «φρέσκια» στο επιπλέον ημίωρο, λόγω των πέντε αλλαγών που έκανε από το 60΄ μέχρι το 88΄ ο Ουνάι Έμερι, σε αντίθεση με τον Σόλσκιερ ο οποίος προτίμησε να κάνει την πρώτη του κίνηση στο 100ό λεπτό με την είσοδο του Φρεντ αντί του Γκρίνγουντ. Φάσεις, όμως, μπροστά από τις δύο εστίες δεν σημειώθηκαν, καθώς καμία από τις δύο φιναλίστ δεν ήθελε να ρισκάρει.

Έτσι όλα κρίθηκαν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι. Ο Γεράρδ Μορένο έκανε το 1-0 για την Βιγιαρεάλ, ο Μάτα ισοφάρισε σε 1-1, ενώ ο Ράμπα έδωσε ξανά προβάδισμα στους Ισπανούς. Εύστοχος ήταν και ο Τέλες για τους «μπέμπηδες» (2-2). Ο Πάκο Αλκάθερ έκανε το 3-2 για το «κίτρινο υποβρύχιο» και ο Φερνάντες «απάντησε» για το 3-3.

Το 4-3 έκανε ο Αλμπέρτο Μορένο για την Βιγιαρεάλ, ενώ ψύχραιμος ήταν και ο Ράσφορντ για το 4-4. Ο Ντάνι Παρέχο έδωσε νέο προβάδισμα (5-4), με τον Καβάνι να «γράφει» το 5-5. Ο Γκόμεθ δεν λάθεψε (6-5), όπως κι ο Φρεντ (6-6) για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ. Το 7-6 για την Βιγιαρεάλ ήρθε από τον Αλμπιόλ, με τον Τζέιμς να ξεγελά τον Ρούλι και να κάνει το 7-7.

Ξανά μπροστά οι Ισπανοί με τον Κοκλέν (8-7), ο Σο έκανε το 8-8, ο Γκασπάρ το 9-8 και ο Τουανζέμπε το 9-9. Το 10-9 για την Βιγιαρεάλ ήρθε από τον Παού Τόρες και το 10-10 από τον Λίντελοφ. Εύστοχος ήταν και ο γκολκίπερ Ρούλι (11-10), ο οποίος στη συνέχεια απέκρουσε το πέναλτι του Ντε Χέα κι έστειλε την ομάδα του στον… έβδομο ουρανό.

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ