Παρασκευή, 10 Μαΐου,2024
ΑρχικήΚόσμοςΣε ποια σκανδιναβική χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θάνατοι από πυροβολισμούς

Σε ποια σκανδιναβική χώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θάνατοι από πυροβολισμούς



Η Σουηδία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου οι πυροβολισμοί που οδήγησαν σε θανατηφόρους τραυματισμούς έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2000, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βίας με τη χρήση όπλων.

Η Σουηδία σημείωσε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε λιγότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση.

Η έκθεση, από το σουηδικό εθνικό συμβούλιο για την πρόληψη του εγκλήματος (BRA), ανέφερε ότι η σκανδιναβική χώρα είχε ξεπεράσει την Ιταλία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κυρίως λόγω των βίαιων δραστηριοτήτων οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών.

«Το ποσοστό στη Σουηδία κατατάσσεται πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε περίπου τέσσερις θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους ετησίως. Ο μέσος όρος για την Ευρώπη είναι περίπου 1,6 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους », αναφέρεται.

«Καμία από τις άλλες χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη δεν παρουσίασε συγκρίσιμες αυξήσεις», υπογράμμισε η έκθεση η οποία ανέφερε επίσης ότι μια μείωση σε άλλες μορφές θανατηφόρας βίας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος με τη χρήση μαχαιριών, είχε καλύψει την αύξηση των θανατηφόρων πυροβολισμών.

Από 22 ευρωπαϊκές χώρες που αναλύθηκαν στην έκθεση, τα δεδομένα από την περίοδο 2014-2017 κατέταξαν τη Σουηδία στη δεύτερη θέση, πίσω από την Κροατία και μπροστά από τη Λετονία. Το 2018 ήταν στην κορυφή της κατάταξης, αν και τα δεδομένα από ορισμένες χώρες δεν ήταν πλήρη εκείνο το έτος.

Πέρυσι, η χώρα των 10,3 εκατ. ανθρώπων κατέγραψε περισσότερα από 360 περιστατικά που αφορούσαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων 47 θανάτων και 117 ατόμων τραυματισμών.

«Η αύξηση της βίας όπλων στη Σουηδία είναι μοναδική σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο Håkan Jarborg, αρχηγός της αστυνομίας στη νότια Σουηδία.

Μεταξύ 2000 και 2003, η Σουηδία ήταν η 18η από τις 22 χώρες για θανάσιμους πυροβολισμούς κατά κεφαλήν. Αλλά μετά από μια μακρά περίοδο πτώσης, οι θανατηφόροι πυροβολισμοί άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και συνέχισαν να το κάνουν, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης η τα θανατηφόρα περιστατικά βίας έχουν μειωθεί.

«Η αύξηση των ανθρωποκτονιών με τη χρήση όπλων στη Σουηδία συνδέεται στενά με το εγκληματικό περιβάλλον σε κοινωνικά μειονεκτούσες περιοχές», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι θάνατοι από πυροβολισμούς είχαν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2011 και 2019 και τώρα αντιπροσώπευαν το 40% των βίαιων θανάτων.

Η έκθεση ανέφερε ότι περισσότεροι από 8 στους 10 πυροβολισμούς συνδέθηκαν με το οργανωμένο έγκλημα, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από ό, τι σε άλλες χώρες. Ανέφερε επίσης ως πιθανούς παράγοντες τους πολέμους μεταξύ συμμοριών, το εμπόριο ναρκωτικών και τη χαμηλή εμπιστοσύνη προς την αστυνομία.

Η ερευνήτρια στο BRA, Klara Hradilova Selin, σχολίασε πως ένας θάνατος τείνει να οδηγεί σε άλλο ένα. «Είναι ένα είδος κοινωνικής μετάδοσης», είπε. «Εάν σημειωθεί ένας πυροβολισμός, άλλος ένας γίνεται συνήθως κοντά σε αυτόν, τόσο σε χρόνο όσο και σε χώρο», εξήγησε.

Η έκθεση, τέλος, διαπίστωσε ότι η Σουηδία είχε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα άλλων μορφών θανατηφόρων περιστατικών βίας από ό, τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, με τους βίαιους θανάτους εκτός από τους θανάτους με τη χρήση όπλων να μειώνονται κατά την ίδια περίοδο.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ