Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΣάν ΣήμεραΣαν Σήμερα 18-6

Σαν Σήμερα 18-6



1812…. Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Βορειοαμερικανικός Πόλεμος).

1815…. Η Μάχη του Βατερλό: Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτωρ Ναπολέων Βοναπάρτης.

1873…. Η αμερικανίδα σουφραζέτα Σούζαν Άντονι καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή προσπάθησε να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 1872.

1923…. Στην Ιταλία, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αίτνα, με αποτέλεσμα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα γειτονικά χωριά.

1932…. Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA (με την ονομασία FIBB), η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των 8 ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1940…. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ενώ η Γαλλία έχει περάσει σε γερμανική Κατοχή, ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, επικεφαλής των γαλλικών δυνάμεων κάνει έκκληση προς το λαό, από το Λονδίνο, να μην υπογραφεί η Συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς, ωθώντας τον να αντισταθεί. Η έκκληση αυτή θεωρείται η απαρχή της Γαλλικής Αντίστασης.

1945…. Ο Άρης Βελουχιώτης, ο Καπετάνιος του Γενικού στρατηγείου του ΕΛΑΣ και ηγετική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης του 1941-1944, κυκλώνεται στη Μεσούντα του Αχελώου από ομάδες της “Εθνοφυλακής”, που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν με επικεφαλής τον οπλαρχηγό Βόιδαρο. Μπρος στην τελική κατάρρευση, τερματίζει τη ζωή του με χειροβομβίδα, μαζί με τον μαυροσκούφη Καπετάν Τζαβέλλα. Λίγες μέρες πριν είχε αποκηρυχθεί από το ΚΚΕ.

1953…. Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου και καταργείται η Βασιλεία.

1961…. Πλάκα, που βρέθηκε μετά από ανασκαφές στο Ισραήλ, στην Καισαρεία, με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, γίνεται η πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1963…. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μία εβδομάδα μετά την παραίτησή του, αναχωρεί χωρίς να γίνει αντιληπτός από την Αθήνα για τη Ζυρίχη, με απώτερο προορισμό το Λονδίνο.

1967…. Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ του Μόντερεϊ.

1979…. Στη Βιέννη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ υπογράφουν τη νέα συμφωνία SALT ΙΙ για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων.

1985…. Για πρώτη φορά στην 63χρονη ιστορία του Γουίμπλετον δυο αθλήτριες, η Κρις Εβερτ Λόιντ και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ανακηρύσσονται ισοδύναμες πρώτες, όταν η επιτροπή δεν καταφέρνει να επιλέξει μια από τις δυο ως καλύτερη.

1989…. Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα Εθνικές εκλογές και Ευρωεκλογές. Η ΝΔ ανακηρύσσεται πρώτο κόμμα στις Εθνικές εκλογές, λαμβάνοντας το 44,25% των ψήφων, ενώ το ΠΑΣΟΚ το 39,15%. Ωστόσο η μικρή πλειοψηφία της ΝΔ, δημιουργεί προβλήματα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

1992…. Στη Νότια Αφρική, 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σφαγιάζονται σε καταυλισμό στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από επίθεση των Ζουλού.

Σαν σήμερα το 1845 γεννήθηκε ο γάλλος γιατρός και νομπελίστας, Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν, το 1942 ο άγγλος τραγουδοποιός, σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ(«Beatles», «Wings») και το 1952 η ιταλίδα ηθοποιός, Ιζαμπέλα Ροσελίνι. Την ίδια μέρα το 741 πέθανε ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, το 1865 ο εθνικός ευεργέτης, Ευάγγελος Ζάππας, το 1928 ο Ρόαλντ Αμούντσεν, νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου και το 1936 ο ρώσος συγγραφέας, Μαξίμ Γκόργκι.

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -