Σάββατο, 20 Απριλίου,2024

ΑρχικήΥγείαΠανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών στις 23 Ιουνίου

Πανελλαδική στάση εργασίας των υγειονομικών στις 23 Ιουνίου



 

Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Ιουνίου με στάση εργασίας 7πμ – 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 9πμ και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι των Υγειονομικών Μονάδων (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ) και των Προνοιακών Μονάδων έδωσαν και τη ζωή τους για να σώζουν ζωές ασθενών κατά την πανδημία, χωρίς ξεκούραση με ωράρια εργασίας εξαντλητικά αντιμέτωποι με τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.
Ωστόσο, η μείωση των δαπανών Υγείας που είναι καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειωμένοι εφέτος κατά 20% και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δις ευρώ.

Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000 και οι δυσχέρειες από τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό εμφανείς. Μεγάλες λίστες αναμονής για ΜΕΘ παρά την αύξηση των κλινών.
Με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν ως Εμβολιαστικά Κέντρα επιβαρύνοντας τη λειτουργία τους τα οποία δεσμεύουν χώρους απαραίτητους για την επιστροφή της κανονικότητας (πχ τακτικά ιατρεία). Ο εμβολιασμός είναι έργο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που πρέπει να ανασυγκροτηθεί με προσλήψεις προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση γιατί έως τώρα αντιμετωπίζεται ως δεξαμενή για να καλύπτονται τα τεράστια κενά σε προσωπικό των νοσοκομείων.

«Χάσαμε έως τώρα 27 συναδέλφους από κορωνοϊό. Ακόμη δεν χαρακτηρίστηκε ο θάνατός τους ως εργατικό ατύχημα. Οι οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση. Η ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα παραπέμπεται στις καλένδες. Παρότι η αρμόδια Επιτροπή που συστήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας τελείωσε το έργο της, εισηγήθηκε την ένταξή μας, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι η νόσος του κορωνοϊού είναι προσωρινή. Παραλείποντας να μας πει ότι λοιμώδη νοσήματα υπήρξαν και θα υπάρχουν και μετά τον κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Διαθέτουμε ενιαίο φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο (οι προερχόμενη από το ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ, εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από το Δημόσιο)» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, ι 16.000 συμβασιούχοι των νοσοκομείων κάλυψαν υπηρεσίες υγείας πρώτης γραμμής, περιέθαλψαν περιστατικά κορωνοϊού ακόμη και σε ΜΕΘ εργάζονται πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει προκήρυξη 4.600 θέσεων το Σεπτέμβρη και οι συμβασιούχοι θα συμμετέχουν με αυξημένη μοριοδότηση όσων βέβαια οι θέσεις προκηρυχθούν. Όμως, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων θα πρέπει να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.
Από την άλλη, οι Επικουρικοί των Προνοιακών Μονάδων απολύονται. Συμμετείχαν στην προκήρυξη 7Κ με αυξημένη μοριοδότηση και οι μισοί δεν βρίσκονται στους επιτυχόντες των οριστικών πινάκων. Έτσι απολύονται αφού η κυβέρνηση αρνείται να παρατείνει έστω τις συμβάσεις τους.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπηρετούν 300 υπάλληλοι από το έτος 2014 με ανανεούμενες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθ’ ότι υπηρετούν συνολικά 2.300 υπάλληλοι στην Πρόνοια και οι ανάγκες είναι πάνω από 5.000 υπάλληλοι.

Αναφορικά με τα επιδόματα, η ΠΟΕΔΗΝ λέει χαρακτηριστικά «Επίδομα για την προσφορά μας στην πανδημία ακούμε και επίδομα δεν βλέπουμε. Μάλιστα έγινε μια μερική καταγραφή του προσωπικού που όπως εικάζουμε για χορήγηση επιδόματος διαιρεί, διχάζει εκ νέου το προσωπικό όπως συνέβη με την δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου. Δεν θα επιτρέψουμε τη νέα διαίρεση του προσωπικού. Επίδομα σε όλους τους υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους. Αύξηση μισθών. Αύξηση πρόσθετων αμοιβών (νυχτερινά, αργίες)».
Τέλος, καταγγέλλει ότι ήδη πολλά νοσοκομεία προκηρύσσουν διαγωνισμούς για επιστροφή των εργολάβων.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο δηλώνει παρόν στη στάση εργασίας

Στα αιτήματα του Σωματείου καταγράφονται τα εξής:

  • OXI στις ΣΔΙΤ, καταργήσεις νοσοκομείων και τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικοί, με ΣΟΧ, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές)
  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της 2ετίας 2016 – 2017
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • Ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα. 
  • κατάργηση του περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ενίσχυση των αναισθησιολογικών τμημάτων και χειρουργείων για την αποσυμφόρηση της λίστας ασθενών

Στις 24 Ιουνίου η στάση εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Μία μέρα μετά την πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Ιούνη 2021 και ώρα 2.30μμ, αποφάσισε να κάνει στάση εργασίας το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ Ευαγγελισμός) το οποίο ήδη έχει αποσταλεί αίτημα συνάντησης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ίδια μέρα και ώρα.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται έπειτα από την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου να εκκινήσει διαδικασία διαγωνισμού προμηθειών για επαναφορά εργολάβου στην καθαριότητα του νοσοκομείου (επικαλούμενη αδυναμία να προκηρύξει διαγωνισμό με εποπτεία ΑΣΕΠ, σχ. οι διατάξεις των άρθρων 63 του ν. 4430/2016 και 6 [παρ.3] του ν. 4558/2018). Βασικό αίτημα είναι η διασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους  με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ