Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΟι Ταλιμπάν καλούν τους διερμηνείς των διεθνών δυνάμεων να παραμείνουν στη χώρα

Οι Ταλιμπάν καλούν τους διερμηνείς των διεθνών δυνάμεων να παραμείνουν στη χώρα



Οι Ταλιμπάν κάλεσαν σήμερα τους Αφγανούς διερμηνείς των διεθνών δυνάμεων να «μετανοήσουν», αλλά να παραμείνουν στη χώρα καθώς οι διεθνείς δυνάμεις επιταχύνουν την αποχώρησή τους.

Σε ανακοίνωσή τους οι αντάρτες αναφέρουν ότι οι Αφγανοί αυτοί «δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από εκείνους» και «κανένας δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα».

«Αρκετοί Αφγανοί παρασύρθηκαν στη διάρκεια των 20 ετών κατοχής και εργάστηκαν για τις ξένες δυνάμεις ως διερμηνείς, φρουροί ή κάτι άλλο και τώρα που οι ξένες δυνάμεις αποσύρονται, φοβούνται και προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα», αναφέρουν οι Ταλιμπάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο θέλει να τους πει ότι θα πρέπει να δηλώσουν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και να μην εμπλακούν σε τέτοιες δραστηριότητες στο μέλλον, οι οποίες αποτελούν προδοσία απέναντι στο ισλάμ και τη χώρα τους», πρόσθεσαν. «Όμως κανένας δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα», τόνισαν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θα τους ενοχλήσει. Τους καλεί να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή και να υπηρετήσουν τη χώρα τους. Δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από εμάς», ισχυρίζονται οι αντάρτες. «Τους θεωρούμε εχθρούς μας, αλλά μόλις εγκαταλείψουν τις τάξεις του εχθρού θα ξαναγίνουν απλοί Αφγανοί στην πατρίδα τους και δεν θα πρέπει να φοβούνται», εξήγησαν.

«Ωστόσο αν επικαλεστούν οποιονδήποτε ‘κίνδυνο’ για να λάβουν το λεγόμενο άσυλο, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα και όχι των μουτζαχεντίν», κατέληξαν.

Με την εσπευσμένη αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ χιλιάδες διερμηνείς και μεταφραστές των πρεσβειών και των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στρέφονται στα προξενεία ελπίζοντας να λάβουν βίζα για να μεταναστεύσουν φοβούμενοι τυχόν αντίποινα αν οι Ταλιμπάν βρεθούν στην εξουσία.

Μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020 οι Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε την 11η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, όμως οι επιχειρήσεις ενδέχεται να ολοκληρωθούν ήδη από το καλοκαίρι.

Χιλιάδες Αφγανοί εργάστηκαν για τις διεθνείς δυνάμεις από τον Οκτώβριο του 2001.

Οι βίζες που δίνουν οι ΗΠΑ μειώθηκαν κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, με Αμερικανούς αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι κάποιοι εξτρεμιστές προσποιούνται τους διερμηνείς.

Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ, περίπου 18.000 Αφγανοί εξακολουθούν να αναμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους, όμως αντίστοιχος αριθμός Αφγανών έχει ήδη λάβει βίζα τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου Brown.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επιθυμεί να επιταχύνει τη μετεγκατάσταση των Αφγανών που έχουν εργαστεί στις τάξεις του στρατού: 1.358 Αφγανοί έχουν ήδη γίνει δεκτοί από το Λονδίνο και περισσότεροι από 3.000 άλλοι αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ