Παρασκευή, 3 Μαΐου,2024
ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΟι λιπαρές τροφές κάνουν μικρότερη ζημιά στο πρωϊνό από ότι στα γεύματα

Οι λιπαρές τροφές κάνουν μικρότερη ζημιά στο πρωϊνό από ότι στα γεύματα



Αν κάποιος δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό της κατανάλωσης τροφών υψηλών σε λιπαρά όπως κρέατα, μπέικον, λουκάνικα, τηγανιτά κ.α. ας φροντίσει τουλάχιστον να τα τρώει στο πρωϊνό του και όχι στα κυρίως γεύματα και ειδικά στο βραδινό. Μια νέα μεγάλη έρευνα δείχνει ότι αν κάποιος περιορίσει την κατανάλωση λιπαρών τροφών στο πρωϊνό του και ακολουθήσει πιο υγιεινή διατροφή στα κυρίως γεύματα θα περιορίσει παράλληλα και τις επιπτώσεις στην υγεία του από την κατανάλωση λιπαρών.

Την μελέτη πραγματοποίησε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Ιατρικής Harbin στην Κίνα η οποία μελέτησε τα δεδομένα περίπου 28 χιλιάδων Αμερικανών που πήραν μέρος σε μια μεγάλη εθνική διατροφική μελέτη των ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά δεδομένα των ατόμων που πήραν μέρος στην έρευνα καθώς και στοιχεία για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Επικεντρώθηκαν στις πιθανές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό από την κατανάλωση λιπαρών τροφών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών το πρωί σε σχέση με την κατανάλωση των ίδιων συστατικών στο βραδινό γεύμα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν υψηλές ποσότητες λιπαρών κρεάτων και επεξεργασμένων υδατανθράκων στο βραδινό γεύμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων από εκείνους που καταναλώνουν αυτές τις τροφές το πρωί.

Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, εγκεφαλικό) είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως κάθε στοιχείο που δείχνουν με πιο τρόπο μπορεί να προστατευτεί κάποιος από αυτές είναι φυσικά ιδιαίτερα σημαντικό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι όσοι τρώνε βραδινό γεύμα βασισμένο σε χόρτα και λαχανικά ολόκληρους ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά έχουν 10% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες» αναφέρουν οι ερευνητές

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ