Παρασκευή, 29 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΤοπικά νέαΞεκινάει το πρόγραμμα UIA CULTURAL H.ID.RA.N.T. στο Χαλάνδρι

Ξεκινάει το πρόγραμμα UIA CULTURAL H.ID.RA.N.T. στο Χαλάνδρι



 

Με μια διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στις 19:00, σηματοδοτείται η έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T., που στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Χαλανδρίου, με «πρέσβη» το νερό του Αδριάνειου Υδραγωγείου.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν ζωντανά μέσω skype στο σύνδεσμο https://join.skype.com/f0GfFehwLwVD

Το Αδριάνειο στη σύγχρονη αστική ζωή του Χαλανδρίου

Η πόλη του Χαλανδρίου την τελευταία δεκαετία εμφάνισε στοιχεία μιας έντονης  ανάπτυξης της εστίασης και της αναψυχής που τη διαμόρφωσε ως σημείο διασκέδασης υπερτοπικού χαρακτήρα στον βόρειο τομέα της Αθήνας. Εκφάνσεις αυτού του μοντέλου ανάπτυξης έχουν έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με το σύνολο των λειτουργιών και των προτεραιοτήτων που μπορεί και πρέπει να έχει μία πόλη 100.000 κατοίκων που θέλει να υπερασπιστεί τόσο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της όσο και την ιστορικότητα της, δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή που κατοικείται εδώ και 2.500 χρόνια τουλάχιστον.

Με το πρόγραμμα CULTURAL H.ID.RA.N.T. επιχειρείται η  επαν-εισαγωγή του άκρως σημαντικού υπόγειου ρωμαϊκού μνημείου, του Αδριάνειου Υδραγωγείου, στη σύγχρονη αστική ζωή του Χαλανδρίου με στόχο την αύξηση της επίγνωσης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και κατ’ επέκταση τη συμβολή στη βελτίωση της ευημερίας των κατοίκων.

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι μνημονικές διαστάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο, να διατηρηθεί και καλλιεργηθεί το «ξεχασμένο» τοπικό πολιτιστικό κεφάλαιο, να αναπτυχθεί η βιώσιμη αστική κινητικότητα και εν τέλει να μετατοπιστεί  η ταυτότητα της πόλης στα κοινά που μας ενώνουν και στην πολιτιστική κληρονομιά που φέρνει το αρχαίο μνημείο, χρησιμοποιώντας ως πρεσβευτή το πολύτιμο αγαθό που κρύβει, το νερό του.

Για να επιτύχει τους στόχους του, ο Δήμος Χαλανδρίου και οι εταίροι του σχεδίασαν μέσω του CULTURAL H.ID.RA.N.T., μια σειρά δράσεων για να επανεισάγουν το πολιτιστικό περιουσιακό στοιχείο πέρα από το αξιοθέατο, να αναζωογονήσουν την κοινότητα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, να προωθήσουν πράσινες αστικές πολιτικές για βιώσιμη διαχείριση του νερού και ποιοτικούς δημόσιους χώρους πρασίνου και να ενδυναμώσουν την τοπική οικονομία με την ενίσχυση της ενδογενούς, ανθεκτικής ανάπτυξης.

Το έργο χρηματοδοτείται από τη Διαχειριστική Αρχή Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα προϋπολογισμό που αγγίζει τα 4,000,000 €.

Σημειώνεται ότι το Χαλάνδρι συγκαταλέγεται μεταξύ των 11 ευρωπαϊκών πόλεων που επιλέχθηκαν από τη διαχειριστική αρχή των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA) για την υλοποίηση έργων ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούν τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά, την ποιότητα του αέρα, την κυκλική οικονομία και τις δημογραφικές αλλαγές.

Η πρόκριση της αίτησης χρηματοδότησης του Δήμου Χαλανδρίου, μοναδικού από την Ελλάδα, μεταξύ 222 αιτήσεων από 23 κράτη – μέλη συνιστά μεγάλη επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα έργου του προγράμματος στην ηλεκτρονική δ/νση  [email protected]

Θα αποσταλεί αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -