Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΕπικαιρότηταΝέος, ανεμβολίαστος, άνω των 50 ή μερικώς εμβολιασμένος; Ποιοι κινδυνεύουν από την...

Νέος, ανεμβολίαστος, άνω των 50 ή μερικώς εμβολιασμένος; Ποιοι κινδυνεύουν από την μετάλλαξη Δέλτα



Στον διαχωρισμό των καταστημάτων εστίασης και των χώρων διασκέδασης σε «αμιγείς» -στους οποίους θα μπορούν να παρευρίσκονται μόνο εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο- και σε «μικτούς» -στους οποίους πέραν των παραπάνω θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μη εμβολιασμένοι πολίτες, αλλά με την επίδειξη αρνητικού rapid ή μοριακού τεστ- προχωρά η κυβέρνηση.

Σε αυτό το άνοιγμα δύο ταχυτήτων οδηγούνται όλο και περισσότερες χώρες, καθώς η παραλλαγή Δέλτα δημιουργεί έντονη ανησυχία.

Η παραλλαγή Δέλτα αποτελεί την πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας και είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια. Η παραλλαγή Δέλτα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του περασμένου έτους στην Ινδία, όπου προκάλεσε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων και χιλιάδες θανάτους. Πλέον εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι το γρηγορότερο και πιο απειλητικό στέλεχος του κορωνοϊού μέχρι στιγμής, το οποίο θα «δείξει τα δόντια του» στα πιο ευάλωτα άτομα, ειδικά σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Όλα τα βλέμματα πλέον έχουν στραφεί για παρατήρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή Δέλτα έχει κυριαρχήσει παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.  

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στην Αγγλία από τη μία αποδεικνύουν τον βαθμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και από την άλλη σκιαγραφούν τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στη μετάλλαξη.

Η παραλλαγή Δέλτα είναι κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελώντας το 95% όλων των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι νεότεροι, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση (με πολλά άτομα να ανήκουν σε μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες) βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μία λοίμωξη.

Η ακτινογραφία της Αγγλίας

Σύμφωνα με τον αριθμό των τελευταίων δεδομένων από την Αγγλία, 92.029 περιπτώσεις αναλύθηκαν μεταξύ αρχές Φεβρουαρίου και μέσα Ιουνίου και αποδόθηκαν στην παραλλαγή Δέλτα.

Σχεδόν 82.500 από αυτές τις συνολικές περιπτώσεις καταγράφηκαν σε άτομα κάτω των 50 ετών και η πλειονότητα (53.822 περιπτώσεις) βρέθηκε σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων στη μη εμβολιασμένη ομάδα, η συντριπτική πλειονότητα ήταν στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 50 ετών (52.846 περιπτώσεις) και μόνο 976 περιπτώσεις στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

Τα στοιχεία, ωστόσο, έδειξαν ότι υπήρξαν 117 θάνατοι μεταξύ των ανθρώπων στην Αγγλία που έφεραν την παραλλαγή Δέλτα με την πλειοψηφία να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 50.

Υπήρξαν οκτώ θάνατοι μεταξύ των κάτω των 50 ετών με έξι από αυτούς σε μη εμβολιασμένα άτομα και τα άλλα δύο σε άτομα που είχαν λάβει μία δόση.

Τα στοιχεία από την Αγγλία δείχνουν ότι βρέθηκαν κρούσματα της παραλλαγής Δέλτα σε μερικώς εμβολιασμένους αλλά και ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, σε μικρότερο όμως βαθμό,αναδεικνύοντας τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού.

Αναλυτικά, από τις 92.029 συνολικές λοιμώξεις που αποδίδονται στην παραλλαγή Δέλτα, σχεδόν 20.000 καταγράφηκαν σε άτομα που είχαν λάβει μία δόση εμβολίου κατά του Covid (τόσο πριν όσο και μετά από 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση) και 7.235 λοιμώξεις επιβεβαιώθηκαν σε άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις.

Τα δεδομένα χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι:

  • κανένα εμβόλιο που προσφέρεται επί του παρόντος δεν παρέχει 100% προστασία, αν και τα περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια πλησιάζουν προς το παρόν και οι εμπειρογνώμονες παροτρύνουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να προχωρήσουν,
  • καθώς και τη σημασία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού κάνοντας και τις δύο δόσεις για καλύτερη δυνατή προστασία.

Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας έχει τονίσει επίσης ότι η παραλλαγή Δέλτα συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα και τώρα υπάρχουν αναλύσεις από την Αγγλία και τη Σκωτία που υποστηρίζουν προηγούμενες ενδείξεις ότι το στέλεχος Δέλτα μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα και ότι αυτό είναι πιο έντονο όταν κάποιος έχει λάβει μόνο τη μία δόση του εμβολίου.

Στα ενθαρρυντικά, η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας επανέλαβε ότι «η ανάλυση συνεχίζει να δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Δέλτα είναι υψηλή μετά από 2 δόσεις» και ότι τα στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της νοσηλείας.

Σε άλλη ανάλυση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας τα δεδομένα έδειξαν ότι ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech ή της AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικός και δρα κατά της νοσηλείας από την Παραλλαγή του δέλτα. Σύμφωνα με την ανάλυση:

  • το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech είναι 96% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας μετά από 2 δόσεις
  • το εμβόλιο της AstraZeneca είναι 92% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας μετά από 2 δόσεις

Ποιοι είναι εμβολιασμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό του σύμφωνα με την ηλικία και τις ανάγκες στην υγεία. Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ηλικιωμένους τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα οι ηλικιακές ομάδες πήρα σειρά μέχρι τελικά οι κάτω των 50 ετών να αρχίσουν να εμβολιάζονται κατά του Covid στα μέσα Απριλίου.

Αυτή την περίοδο, χορηγούνται οι πρώτες δόσεις σε όλους τους άνω των 18 ετών ενώ οι ηλικίες 30 και 40 να λαμβάνουν τις δεύτερες δόσεις τους.

Σχεδόν το 85% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει λάβει τη μία δόση του εμβολίου και το 61,9% και τις δύο δόσεις, καθιστώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας ως ένα από τα πιο γρήγορα στον κόσμο.

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -