Πέμπτη, 16 Μαΐου,2024
ΑρχικήΚόσμοςΝέες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία θέλει ο Ορμπάν

Νέες διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία θέλει ο Ορμπάν



Η Ουγγαρία αναπολεί την παρουσία της Βρετανίας στην ΕΕ και οι δύο χώρες πρέπει να χτίσουν νέες διμερείς σχέσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ενόψει της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Ο εθνικιστής ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει έρθει σε σύγκρουση με την ΕΕ για την θεωρούμενη αποσάθρωση των δημοκρατικών αξιών στη χώρα του και για το μεταναστευτικό, εργάζεται στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας νέας συντηρητικής συμμαχίας εντός της Ευρώπης.

“Μιλάμε για μια πυρηνική δύναμη που αποχώρησε από την ΕΕ, κάτι που ήταν κακό για εμάς και εξακολουθεί να είναι. Υποφέρουμε από την απουσία της Βρετανίας. Συμφωνήσαμε σε πολλά πράγματα, κάτι που δημιούργησε ένα είδος ισορροπίας στην ΕΕ”, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο δημόσιο ραδιόφωνο.

“Αλλά το ερώτημα είναι τώρα ποιά θα είναι η θέση της στον κόσμο. Πρέπει να χτίσουμε μια νέα διμερή συνεργασία“, τόνισε ο ίδιος.

Συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας

Όπως πρόσθεσε ο Ορμπάν χωρίς να επεκταθεί, το Brexit, το οποίο τέθηκε σε ισχύ όταν η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ στην αρχή του χρόνου, χάραξε την συνολική κατεύθυνση, αλλά η Ουγγαρία θα επιδιώξει συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας εντός αυτού του πλαισίου.

Ο Ορμπάν συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, με τον αρχηγό της ισπανικής ακροδεξιάς Σαντιάγο Αμπασκάλ και τον χαρακτήρισε σημαντικό ανερχόμενο σύμμαχο προσθέτοντας ότι η Βρετανία επίσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα στη μελλοντική στρατηγική εξωτερικής πολιτικής της Βουδαπέστης.

Τόσο το κόμμα Vox του Αμπασκάλ όσο και οι Συντηρητικοί του Τζόνσον ανήκουν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) , πιθανό προορισμό για το κόμμα Fidesz του Ορμπάν που αναζητεί μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική στέγη.

Ο Ορμπάν εκδιώχθηκε από την ευρωπαϊκή συντηρητική συμμαχία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η οποία ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους του Fidesz το 2019 μετά τις αλλεπάλληλες δημοκρατικές παρεκκλίσεις του.

Τη χρονιά αυτή το κόμμα του Ορμπάν αποχώρησε πλήρως από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ.

Ο Ορμπάν βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με μέλη του ECR από την Πολωνία και την Ιταλία για μια νέα πολιτική συμμαχία.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ