Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΥγείαΜετάλλαξη Λάμδα - Ο νέος «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες

Μετάλλαξη Λάμδα – Ο νέος «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες



Μια νέα μετάλλαξη του covid γίνεται ο νέος «πονοκέφαλος» για τους επιστήμονες. Πρόκειται για την παραλλαγή Λάμδα, για την οποία υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιο μεταδοτική και θανατηφόρα από το στέλεχος Δέλτα.

Εκτιμάται ότι ξεκίνησε από το Περού, όπου πλέον αντιστοιχεί στο 81% των κρουσμάτων της Covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα. Οι γιατροί της χώρας υποστηρίζουν ότι το στέλεχος Λάμδα του ιού είναι πιο μεταδοτικό οπό όλα τα υπόλοιπα, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσής του τους τελευταίους 4 μήνες.

Στη γειτονική Χιλή έχουν διαγνωστεί επίσης πολλά κρούσματα της μετάλλαξης.

Συνολικά έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η  Ιταλία και οι ΗΠΑ.

Πάντως κάποιοι από τους ειδικούς επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προς το παρόν που να δείχνουν ότιτο νέο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο.

Η τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη είναι η Αυστραλία, με έναν ταξιδιώτη που βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Νέας Νότιας Ουαλίας να είναι ο «ασθενής μηδέν»   σύμφωνα με την εγχώρια βάση δεδομένων AusTrakka.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου the Welcome Sanger, «η μετάλλαξη Λάμδα έχει ένα ιδιαίτερο μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».

 

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -