Πέμπτη, 25 Απριλίου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ: ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ. ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΗ...

ΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ: ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ. ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΗ ΑΡΡΕΝΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ



Παρά τα αργά αντανακλαστικά του δημάρχου κ. Αμπατζόγλου, δεδομένου ότι η παράταξή μας «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ», έχει κάνει εδώ και καιρό και πολλές φορές υπόμνηση στη Διοίκηση για την σύστασή της, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων, θεσμικό συμβουλευτικό όργανο για την υποβολή προτάσεων στη Διοίκηση για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων στην πόλη, συστάθηκε, και μας ικανοποιεί το ότι τελικά υλοποιείται η πρότασή μας και ο νόμος εφαρμόζεται. Ασφαλώς λοιπόν, είμαστε θετικοί στην εξέλιξη αυτή και μάλιστα ζητήσαμε να ενημερωνόμαστε για τις συνεδριάσεις και να συμμετέχουμε σε αυτές είτε δια της επικεφαλής, είτε δια εκπροσώπου της παράταξής μας.

Παράλληλα, όμως, εκτός από τη σύσταση της Επιτροπής, σημαντικό ρόλο παίζει η λειτουργία και η αποτελεσματικότητά της. Δεν είναι αρκετό να συστήνονται οι επιτροπές, πρέπει με τις προτάσεις τους να φέρουν καινοτομίες στην υπόθεση της ισότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23-2-2021, κατά τη συζήτηση του θέματος, η επικεφαλής της παράταξης Μαίρη Διακολιού έκανε αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα στον καλλιτεχνικό χώρο, που φανέρωσαν μπροστά στα μάτια μας τη βία, λεκτική ή σεξουαλική, την έλλειψη σεβασμού και τις διακρίσεις, που δεν περιορίζονται μόνο στον χώρο της τέχνης, αλλά επεκτείνονται σε όλους τους χώρους όπως στην πολιτική, στην εργασία, στο σπίτι, ακόμη και στο σχολείο. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο προσωπικό, αλλά και ταξικό. Περιμέναμε η πρώτη αντιδήμαρχος Ισότητας Φύλων στο Μαρούσι να πάρει θέση, αλλά δυστυχώς, δεν το έπραξε, περιοριζόμενη σε πανηγυρικές εξαγγελίες.

Η προώθηση γυναικών σε καίριες θέσεις, από μόνη της, δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχουν προτάσεις και ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Απόδειξη είναι ότι γυναίκα ενοχοποίησε τα θύματα διερωτώμενη «πού ήταν οι γονείς τους;», γυναίκα είναι και η υπουργός Πολιτισμού που συγκάλυπτε τον Λιγνάδη.

Στο σημείο αυτό, της αναφοράς στο πρόσωπο της Υπουργού Πολιτισμού, ο κ. Δήμαρχος διέκοψε την ομιλία της επικεφαλής μας Μαίρης Διακολιού λέγοντάς της σε άπταιστο ενικό «έλα, τελείωνε»! Ομοίως ο κ. Σταθούλης παρενέβη αμφισβητώντας την επαγγελματική της επάρκεια και ο κ. Τσιπουράκης λέγοντας «ποιος ενδιαφέρεται γι αυτά που λέει η κ. Διακολιού», ενώ στην αίθουσα ακούστηκε και ο χαρακτηρισμός «τρελή».

Είναι ολοφάνερο ότι οι δήθεν «ευαισθησίες» του δημάρχου και της διοίκησής του για το γυναικείο ζήτημα εξαντλούνται απέναντι στις γυναίκες που συμφωνούν μαζί του, γιατί για τις άλλες επιφυλάσσει αγενή, ανοίκεια και κατάφωρα σεξιστική συμπεριφορά, καλύπτοντας παράλληλα και τους πρώτους αντιδημάρχους του που βάδισαν στον ίδιο δρόμο.

Το άρθρο που διένειμε στα ΜΜΕ ο κ. δήμαρχος (για τον αναλυτικό σχολιασμό του οποίου η παράταξή μας επιφυλάσσεται), αποκαλύπτει βαθύτερα το πρόβλημα της άγνοιάς του για τα ζητήματα που μαστίζουν τις γυναίκες και κυρίως αποκαλύπτει την έλλειψη επιθυμίας του για ενημέρωση, γεγονός που μπορεί να αποβεί ακόμη και επικίνδυνο.

Η παράταξή μας, δεν πιστεύει ότι η ισότητα των φύλων είναι γυναικεία υπόθεση. Αφορά και τους άνδρες. Όμως, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο σε όλα τα επίπεδα και υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες, γιατί η ισότητα νοείται ως ομοιότητα και έτσι οι υιοθετούμενες πολιτικές δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του κάθε φύλου.

Αντίθετα από τη Διοίκηση, η επικεφαλής μας Μαίρη Διακολιού διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ισότητα των φύλων:

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

1) Τη δημιουργία με διαπαραταξιακή υποστήριξη Γραφείου στήριξης θυμάτων βίας, με δυνατότητα ψυχολογικής, νομικής και κάθε άλλης αναγκαίας υποστήριξης των θυμάτων.

2) Την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο να αντιδρά σε θέματα βίας, καταγγέλλοντας τα περιστατικά και στηρίζοντας τα θύματα.

3) Τη δημιουργία δομών όπου τα θύματα θα μπορούν να βρουν καταφύγιο, εφόσον το χρειάζονται, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

4) Στήριξη ανέργων γυναικών, φροντίδα ηλικιωμένων.

Η κοινωνία μας έχει πολύ δρόμο ακόμη για να καθαρίσει από τους εκμεταλλευτές κάθε είδους, από τη νοοτροπία της σιωπής και από την ενοχή των θυμάτων που δεν καταλαβαίνουν τη δύναμη της καταγγελίας τους .

Έχουμε ευθύνη, όσοι συμμετέχουμε στα κοινά και κυρίως όσοι έχουν μερίδιο στη νομή της εξουσίας ακόμη και σε δημοτικό επίπεδο, να βοηθήσουμε στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις όπου τα θύματα θα υποστηρίζονται, θα ενθαρρύνονται στο να μιλήσουν και θα αισθάνονται ότι δεν θα μένουν μόνα.

Μαίρη Διακολιού

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”

Δικηγόρος

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ