Πέμπτη, 28 Μαρτίου,2024

ΑρχικήΤοπικά νέαΜαίρη Διακολιού: Η θέση της παραταξής μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού...

Μαίρη Διακολιού: Η θέση της παραταξής μας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο



Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/7/2021, συζητήθηκε, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, το θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, για τη συζήτηση πρότασης της κ. Κ. Βουρλάκη, Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία όλες οι δημοτικές παρατάξεις θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε κοινές δράσεις (πχ συνέντευξη τύπου, καμπάνιες ενημέρωσης στα τοπικά ΜΜΕ) για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν.

Επί της θέσης αυτής, η παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» επισημαίνει τα ακόλουθα:

1.       Η παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» και τα μέλη της, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους «αυτόκλητες πρωτοπορίες» που κατέχουν γνώσεις και αλήθειες που δεν γνωρίζει ο υπόλοιπος πληθυσμός, ώστε να αναλάβουμε το ρόλο να «πείσουμε». Μπορούμε μόνο να εκφράζουμε τις θέσεις μας, για διάφορα θέματα, όπως και κάθε άλλος. Αν κανείς ήδη συμφωνεί ή κατόπιν συμφωνήσει μαζί μας, αποτελεί ελεύθερο δικαίωμά του. Το σχόλιο αυτό είναι γενικό και ουδεμία σχέση έχει με τις προθέσεις της κ. Βουρλάκη, που ειλικρινώς φαντάζομαι ότι δεν διαφωνεί.

2.       Ειδικά για τα επικοινωνιακά «σποτ» και την καμπάνια στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) που προτάθηκε, διαφωνούμε κάθετα. Αφού η Διοίκηση του Δήμου αρνείται να λάβει πρωτοβουλίες για τον κορωνοϊό με το επιχείρημα ότι θα κάνει μόνο ό,τι ορίζει το κράτος, τότε δεν χρειάζονται σποτάκια και ιδιαίτερη καμπάνια από το Δήμο, αφού το κράτος έχει ήδη επικοινωνιακή εκστρατεία σε εξέλιξη, και απλά ο Δήμος θα υπερθεμάτιζε σπαταλώντας χρήματα. Εκτός αν ο κ. Αμπατζόγλου ακολουθεί το Κράτος μόνο όταν είναι να ωφελήσει τους πολίτες, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες όταν «δημιουργεί οικονομία» δαπάνης Μαρουσιώτικων χρημάτων (εταιρία που θα δημιουργήσει το σποτ, παραγωγή του, συντελεστές κλπ) με αποτέλεσμα την «αιμοδοσία – εξάρτηση» των τοπικών ΜΜΕ από εκείνον.

3.       Αποδεχόμαστε ότι ο εμβολιασμός επιστημονικά και διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θανάτου και βαριάς νόσησης από τις ασθένειες που αφορά και περιορίζει τη μεταδοτικότητά τους. 

4.       Για να επεκταθεί όμως ο εμβολιασμός σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου, όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε γιατί πραγματικά υπάρχει δυσπιστία γύρω από το θέμα του εμβολίου και υπό αυτό το πρίσμα να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα της πρότασης:

Α. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται. Η πρώτη είναι οι αντιεμβολιαστές. Η δεύτερη είναι οι επιφυλακτικοί. Οι αντιεμβολιαστές δεν πρόκειται να πεισθούν από επικοινωνιακές δράσεις, γιατί δεν θέλουν να πεισθούν.

Β. Μένει, συνεπώς, να εξετάσουμε τη δεύτερη κατηγορία, τους επιφυλακτικούς. Για να εξετάσουμε την αποτελεσματικότητα της πρότασης της κ. Βουρλάκη σε αυτήν την κατηγορία, θα πρέπει να εντοπιστεί ο λόγος της δυσπιστίας τους, ο οποίος κατά τη γνώμη μας, έγκειται πρωτίστως και κυρίως στους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς και κατόπιν στους δημοτικούς χειρισμούς σε σχέση με τη διαχείριση του κορωνοϊού.

Ποιοι είναι αυτοί;

Ι. ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Η Διοίκηση του Δήμου δυστυχώς, περιορίστηκε «στα βασικά», ήτοι στο να προμηθεύει μάσκες και αντισηπτικά σε δημοτικούς χώρους και σχολεία.

Επιπλέον, εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον κάθε δυνατότητα που δόθηκε απ’ τη νομοθεσία για απ’ ευθείας αναθέσεις, για προσλήψεις στο δήμο χωρίς ευρεία δημοσιότητα και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, (που εν τέλει δεν οδήγησαν στην προστασία της υγείας των Μαρουσιωτών) και οικειοποιήθηκε τα «rapid test» που κάνει ο ΕΟΔΥ, τα οποία γίνονται σε πολλούς Δήμους, παρουσιάζοντάς τα ως δικό της επίτευγμα!

Αποτέλεσμα είναι, ο κορωνοϊός να κερδίζει έδαφος με τις μεταλλάξεις του και να είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τη νέα σαιζόν θα επιβληθεί και πάλι το λεγόμενο «λοκ ντάουν» με θλιβερές και έντονες οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες για τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος επιλεκτικά τηρεί τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, και επιλεκτικά φροντίζει να εφαρμόζονται. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μαρτυρίες πολιτών που τον έχουν δει χωρίς μάσκα ανάμεσα σε κόσμο, όταν αυτό απαγορευόταν, αλλά και από τα δελτία τύπου των εκδηλώσεων του Δήμου που η ίδια η Διοίκηση δίνει στη δημοσιότητα, όπου δήμαρχος, και διάσημοι καλλιτέχνες «φιγουράρουν» χωρίς μάσκα, ανάμεσα σε κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι -πέρα από το συμβολισμό- επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο εμβολιασμός δεν εμποδίζει ούτε τη νόσηση, ούτε τη μετάδοση του ιού σε τρίτους.

Για το λόγο αυτό, η έννοια της «ατομικής ευθύνης» την οποία υιοθετεί Δήμος και Κυβέρνηση, είναι απλά μετακύλιση των ευθυνών στους πολίτες για να μην αναλάβει η Κυβέρνηση πρωτίστως την ευθύνη για τις δικές της τραγικές παλινωδίες και αντιφάσεις στον χειρισμό αυτού του ύψιστης σημασίας ζητήματος.

ΙΙ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

Όλως ενδεικτικά θα παραθέσω κάποιους από τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αντιφάσεις που δικαίως σπέρνουν αμφιβολίες στον κόσμο:

1)            Το εμβόλιο AstraZeneca ορίστηκε ως κατάλληλο για νεώτερες ηλικίες και κατόπιν, αφού εμβολιάστηκε μέρος του πληθυσμού, αποσύρθηκε! Δεν ήταν αυτός τρόπος να ενισχυθεί η αίσθηση στον κόσμο ότι χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο;

2)            Η Κυβέρνηση αντί πειθούς για την αξία του εμβολίου, προέβη σε ανταποδοτικά μέτρα και «κίνητρα», ήτοι σε οικονομική επιβράβευση – δωροδοκία των πολιτών, αντί να τους εμπνεύσει με τους χειρισμούς της την εμπιστοσύνη και την πίστη ότι είναι επιστημονικά αναγκαίος ο εμβολιασμός.

3)            Η Κυβέρνηση, κατέστησε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για κατηγορίες επαγγελμάτων με διχαστικά διαγγέλματα τύπου «ελευθερία σε αυτούς που τη δικαιούνται». Αλήθεια, γιατί ο εμβολιασμός δεν κατέστη υποχρεωτικός για αστυνομικούς, στρατιωτικούς και ιερείς; Άραγε υπάρχουν κάποιοι, που, κατά την Κυβέρνηση, δεν δικαιούνται να είναι ελεύθεροι;

4)            Η Κυβέρνηση, έθεσε στη ζυγαριά την υγεία των πολιτών και την οικονομία και εν τέλει προτίμησε την οικονομία. Αυτό φάνηκε με την επιμονή της πέρσι και φέτος να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς μέτρα ή με μέτρα που δεν τηρούνται στην πράξη, ή που η τήρησή τους επαφίεται πάλι στους πολίτες με απειλές υψηλών προστίμων.

5)            Η Κυβέρνηση αφού επικοινωνιακά χειροκρότησε τους γιατρούς, σήμερα κλείνει νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνει γιατρούς, και μειώνει τον προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά την υγεία.

6)            Η Κυβέρνηση νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ ανακοινώνει πριν την επιτροπή τα μέτρα που θα ληφθούν, γεγονός που επιτείνει τη δυσπιστία των πολιτών στους χειρισμούς και τις θέσεις τους.

7)            Η Κυβέρνηση επιβάλλει την κοινωνική απόσταση, αλλά δεν φροντίζει για να αρθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), με τον υπουργό να δηλώνει ότι τα ΜΜΜ δεν είναι εστία σούπερ μετάδοσης, αλλά μόνο μετάδοσης, οπότε δεν χρειάζεται να συζητάμε γι αυτά.

8)            Η Κυβέρνηση, αντί να φροντίζει για την υγεία, περιστέλλει κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, απειλώντας τους ανεμβολίαστους με απολύσεις, στιγματίζει τους ανεμβολίαστους και αντιμετωπίζει όσους περιβάλλουν την διαχείρισή της με σκεπτικισμό ως λίγο ως πολύ … «ψεκασμένους»!

9)            Η Κυβέρνηση παρουσίαζε σχέδιο εμβολιασμού που απέτυχε ως προς τις προβλέψεις του για τα ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τους χρονικούς στόχους που έθετε και για να το κρύψει παρουσίαζε ως εμβολιασμένους ακόμη κι εκείνους που είχαν απλώς κλείσει ραντεβού!

10)          Η Κυβέρνηση καλούσε τους γονείς να στέλνουν στο σχολείο τα παιδιά τους με κουβέρτα για να είναι τα παράθυρα ανοιχτά στις τάξεις για καθαρισμό του αέρα, όμως νομοθέτησε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών ανά τάξη!

11)          Η Κυβέρνηση έκανε εφόδους στις διαδηλώσεις και στις πλατείες, αλλά επικρότησε τις φιέστες σε γήπεδα και εκδηλώσεις εγκαινίων στην πλατεία Ομονοίας.

12)          Η Κυβέρνηση, δίνει self test για τα σχολεία, 2 φορές την εβδομάδα, που εν τέλει μειώθηκαν σε μία φορά την εβδομάδα, ώστε να μην κλείνουν τα σχολεία και να μην προκύπτει ότι τα σχολεία είναι χώροι μετάδοσης, και επίσης έχει αποδειχθεί ότι τα self test εν τέλει δεν είναι ασφαλή.

13) Καταργεί τη μάσκα για τους υπαίθριους χώρους, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι το μέτρο είναι πρόωρο.

Εκεί έγκειται το πραγματικό πρόβλημα της δυσπιστίας. Σήμερα συζητάμε μετά απ’ όλα αυτά, τι θα κάνουμε εμείς προσωπικά για να άρουμε αυτή τη δυσπιστία; Ποιους γνωστούς μας θα εμείς θα πείσουμε; Πάλι, δηλαδή, είναι ατομική ευθύνη η επέκταση του εμβολιασμού;

Πρόσφατα, η Κυβέρνηση κάλεσε τους Δημάρχους να προβούν σε δράσεις για την επέκταση του εμβολιασμού, χωρίς φυσικά να τους χρηματοδοτήσει ειδικά γι αυτό, απαιτώντας τα έξοδα για τις επικοινωνιακές δράσεις να βγουν από την τσέπη των πολιτών! Σε αυτήν την πρόσκληση του Πρωθυπουργού απαντά σήμερα η Διοίκηση, με την πρόταση της κ. Βουρλάκη, αλλά φυσικά η παράταξη «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» έχει αντίθετη άποψη για τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα τέτοιων προτάσεων.

Καλές είναι οι συνεντεύξεις τύπου, καλή και η επικοινωνία, όμως, δυστυχώς, έτσι δεν λύνεται το πραγματικό πρόβλημα, γιατί δεν αντιμετωπίζει την βαθύτερη αιτία.  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Δήμος να επιδείξει πραγματική συνέπεια στην τήρηση των μέτρων και να διαμαρτυρηθεί για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που αποτρέπουν όσους πολίτες ενδεχομένως να ήθελαν, να εμβολιαστούν.

Τέλος, επανερχόμαστε στο ολοκληρωμένο σχέδιο της παράταξης «ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ» που καταθέσαμε ήδη από τον Απρίλιο του 2020 με προσωπική επιστολή στο Δήμαρχο, αλλά και σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 12/1/2021, που εμπεριείχε προτάσεις που αφορούσαν τη στήριξη των μικρομεσαίων εμπόρων του Αμαρουσίου, των μαθητών και των σχολείων, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Καλούμε τη διοίκηση να το εξετάσει, αντί να διαθέτει πολυτελή χρόνο Δημοτικών Συνεδριάσεων για συζητήσεις σχετικά με  επικοινωνιακά μέτρα.

Μαίρη Διακολιού

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”

Δικηγόρος

- Advertisment -

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -