Πέμπτη, 25 Απριλίου,2024
ΑρχικήΤοπικά νέαΛ. ΜΑΓΙΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΜΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ...

Λ. ΜΑΓΙΑΚΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΜΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΟΥ ΜΩΛ



Τον περασμένο Φλεβάρη  δημοσιεύτηκε το ΠΔ 91/2020 με το οποίο και «τακτοποιήθηκε» το ΜΩΛ, ύστερα από 17 περίπου χρόνια αγώνων κατοίκων του Αμαρουσίου.

Η έκδοση του ΠΔ από την Κυβέρνηση έγινε ύστερα από μια συμφωνία μεταξύ Δήμου Αμαρουσίου και ΛΑΜΔΑ  που προέβλεπε τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έπαιρνε η πόλη για την περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που έχει επιφέρει η λειτουργία του ΜΩΛ.

Όλοι θυμόμαστε τις θριαμβολογίες της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τις οποίες ο Δήμος απαλλάχθηκε από βάρη ύψους 30εκ. (σε ποιου έτους τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται αυτή η υποχρέωση;;;) και ότι εκτός από αυτό θα διαμορφώνονταν οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο πάρκο 25 στρεμμάτων στην περιοχή της Ήλιδας.

Από όλα αυτά το μόνο που υλοποιήθηκε, μέχρι στιγμής,  είναι η απαλοιφή του χρέους των 30εκ.(;;;) του Δήμου με την καταβολή από τη ΛΑΜΔΑ προς την Εθνική Τράπεζα μόλις 11εκ.

Το ΜΩΛ«νομιμοποιήθηκε» πρόσφατα από τη Βουλή και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της ΛΑΜΔΑ για την κατασκευή των εμπορικών κέντρων στη Λεωφ. Βουλιαγμένης, στα πλαίσια της «επένδυσης» του Ελληνικού.

Για την υλοποίηση όλων των υπόλοιπων όρων που έθετε το ΠΔ91 έχουμε απευθύνει ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή, ήδη από το Σεπτέμβρη του 2020, προκειμένου να μας ενημερώσει για την πορεία των έργων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΛΑΜΔΑ.

Πέντε μήνες μετά δεν έχει δοθεί καμία έγγραφη απάντηση, ούτε έχει γίνει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ είχε από την αρχή καταγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον τοπικό τύπο και τους κατοίκους ότι η συμφωνία μεταξύ Δήμου και  ΛΑΜΔΑ δεν διασφάλιζε τα αναγκαία αντισταθμιστικά οφέλη για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής και οικονομικής ζημίας που έχει επιφέρει στο διηνεκές η λειτουργία του ΜΩΛ, χωρίς βέβαια να  εισακουστεί από την πλειοψηφία.

Επί πλέον είχαμε  προτείνει να μην ισχύσει η συμφωνία αν προηγουμένως δεν υλοποιούνταν όλες οι υποχρεώσεις της ΛΑΜΔΑ, πλην της εξόφλησης του δανείου. Και πάλι η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή

Σήμερα ένα χρόνο μετά, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε πλήρως. Η ΛΑΜΔΑ πέτυχε πλήρως τους στόχους της, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου είναι στην…αναμονή. Και αυτό παρά τις προβλέψεις του ΠΔ ότι τα έργα θα έπρεπε να υλοποιηθούν εντός δεκαοχταμήνου δηλαδή μέχρι τέλους Αυγούστου 2021.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ερώτηση προς τους Αντιδημάρχους Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών σχετικά

με την εξέλιξη της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ΛΑΜΔΑ μετά την έκδοση του Π.Δ 91/2020

Ημερ.: 2-9-2020

Σύμφωνα με το ΠΔ 91/2020, άρθρο 4, παρ. 1 ορίζεται ότι «Επιβάλλεται η σύνταξη εξειδικευμένης κυκλοφοριακής μελέτης και μελέτης στάθμευσης για την ελαχιστοποίηση των δυσχερειών στο σύνολο της περιοχής επιρροής, συμπεριλαμβανομένων και των γειτνιαζουσών περιοχών του Ψαλιδίου και του Άνω Ψαλιδίου.

Επίσης στο άρθρο 8 παρ. 1 η ΛΑΜΔΑ «ορίζεται αποκλειστικά υπόχρεη για την καταβολή των αποζημιώσεων των ακινήτων που καθορίζονται ως κοινόχρηστοι χώροι με το άρθρο 6β του παρόντος».

Στο ίδιο άρθρο παρ. 2 «ορίζεται υπόχρεος για τη διαμόρφωση του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων…….εντός 18 μηνών από την παράδοση των σχετικών χώρων ελεύθερων για την εκτέλεση των απαιτουμένων έργων, με την προϋπόθεση της συνδρομής των αρμόδιων φορέων».

Κατόπιν αυτών και δεδομένου ότι έχουν ήδη παρέλθει περισσότεροι από 7 μήνες από τη δημοσίευση του ανωτέρω ΠΔ

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών

  • Σε ποια φάση ευρίσκεται η εκπόνηση από τη ΛΑΜΔΑ της κυκλοφοριακής και μελέτης στάθμευσης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης της? Ποιος θα είναι υπόχρεος για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων για την εφαρμογή της μελέτης. 
  • Έχει κατατεθεί από τη ΛΑΜΔΑ στο Δήμο η μελέτη διαμόρφωσης του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων του ΕΧΣ και πιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους.
  • Προβλέπεται  και η συντήρηση των ήδη προηγουμένως διαμορφωθέντων κοινόχρηστων χώρων από την πλευρά του Δήμου και του Κράτους?
  • Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνεται και η παραρεμάτια  περιοχή εντός του ΕΧΣ?
  • Πόσες είναι οι ιδιοκτησίες που με βάση το ΕΧΣ έχουν χαρακτηρισθεί κοινόχρηστες αλλά δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες τους και προβλέπεται να πληρωθούν από τη ΛΑΜΔΑ?
  • Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία για την προσάρτηση τους στο Δήμο ως κοινόχρηστων χώρων των ανωτέρω οικοπέδων και σε ποιο σημείο ακριβώς θα εμπλακεί η ΛΑΜΔΑ?
  • Με δεδομένο ότι η ΛΑΜΔΑ είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει τα έργα εντός 18 μηνών από την παράδοση των σχετικών χώρων ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των χώρων στη ΛΑΜΔΑ?

Ο Ερωτών δημοτικός σύμβουλος

Λ. Μαγιάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ