Σάββατο, 27 Απριλίου,2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛ.Μαγιάκης: Με ευθύνη της διοίκησης Αμπατζόγλου το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση...

Λ.Μαγιάκης: Με ευθύνη της διοίκησης Αμπατζόγλου το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Μαρούσι



Σχετικά με τη συζήτηση που διεξήχθη τη Τρίτη 12-1-2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από αίτημα των παρατάξεων της μειοψηφίας, για το θέμα της πανδημίας και την αντιμετώπιση της στην πόλη μας, ο επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, Λ. Μαγιάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχασε μια ακόμα ευκαιρία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας και είναι ενδεχόμενο ένα τρίτο κύμα που όλοι απευχόμαστε.

Μετά από μια πεντάωρη συνεδρίαση δεν κατόρθωσε, με ευθύνη της πλειοψηφίας και του ίδιου του κ. Δημάρχου προσωπικά, να εκδώσει μια απόφαση με την οποία να στηρίξει το κλονισμένο ηθικό των δημοτών.

Να δείξει ότι κατανοεί τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην κοινωνία και, κυρίως, με τις συγκεκριμένες προτάσεις του, να πείσει ότι αγωνίζεται για την αντιμετώπιση τους.

Σε μια επίδειξη άκρατης αλαζονικής αυτάρκειας η Δημοτική Αρχή περιορίστηκε να παρουσιάσει όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα και έκλεισε τα αυτιά της  σε όλες τις προτάσεις που έκαναν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας. 

Και όχι μόνο αυτό αλλά ακούστηκε, χωρίς να διαψευσθεί από τον κ. Δήμαρχο, ότι η διοίκηση δεν έχει ανάγκη τα «δεκανίκια» της μειοψηφίας. Δυστυχώς αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. 

Επαναβεβαίωσε τον διαχειριστικό χαρακτήρα της και δεν έδειξε καθόλου να συμμερίζεται την άποψη ότι μια δημοτική αρχή και ένας δήμαρχος οφείλουν να μην είναι «τοπικοί διοικητές» του επιτελικού κράτους, αλλά αυτοτελείς πολιτικοί θεσμοί και πρόσωπα που πάνω από όλα διεκδικούν, αγωνίζονται απέναντι σε οποιαδήποτε κεντρική εξουσία για τα συμφέροντα των δημοτών τους, των εργαζόμενων, των επαγγελματιών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών και ευάλωτων.

Για μια ακόμα φορά ο κ. Δήμαρχος δεν ανέδειξε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην πόλη μας και του ΕΣΥ γενικότερα.Περιορίστηκε  να δηλώσει ότι όλα πάνε καλά. Δεν φάνηκε να τον απασχολεί ότι οι δαπάνες του φετινού κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία είναι κατά 600 εκ. λιγότερες

Δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για να διεκδικήσει από το Υπουργείο Υγείας την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της πόλης μας με προσωπικό και υποδομές για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού της περιοχής στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση.

Προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι οι Δήμοι δεν έχουν-και ούτε πρέπει να έχουν-αρμοδιότητα για τα θέματα Υγείας, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγωνίζονται ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών με επάρκεια.

Ειδικά στο θέμα των εμβολιασμών η Δημοτική Αρχή δεν φάνηκε να ανησυχεί για την πολλή μικρή δυναμικότητα του Κέντρου Υγείας σε σχέση με τον πληθυσμό που θα εξυπηρετήσει.Το αιτιολόγησε λέγοντας ότι θα λειτουργήσουν κέντρα εμβολισμού στα γειτονικά νοσοκομεία.Όμως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε την τεράστια επιβάρυνση που έχουν δεχθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας.

Δεν δεσμεύτηκε σε καμία από τις προτάσεις που έγιναν για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, την ανακούφιση των ευάλωτων οικογενειών, τη στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων.

Εκφράζουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλους τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του Εθνικού Συστήματος Υγείας πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου. Στους εργαζόμενους/ες στις υπηρεσίες του Δήμου και ειδικά αυτών στη καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες, στην πολιτική προστασία.

Καλούμε τους δημότες τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, να μην σταματήσουν να διεκδικούν λύσεις στα προβλήματα  που επέφερε η πανδημία και όχι μόνο. Να καταδικάσουν την πολιτική της Κυβέρνησης που την αξιοποιεί για να περάσει με αυταρχισμό και καταστολή τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της στην τοπική αυτοδιοίκηση, την παιδεία, το περιβάλλον, τα εργασιακά δικαιώματα.

Έχουμε τονίσει και άλλες φορές, και δυστυχώς για μια ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε, ότι η Δημοτική Αρχή και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος είναι δέσμιοι του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ που τους στήριξε στις εκλογές.  Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγωνιστικό, διεκδικητικό τους ρόλο για τη συνολική αναβάθμιση της πόλης προς όφελος του απλού πολίτη.  Τα μεγάλα λόγια ότι ο πολίτης θα είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων δεν πείθουν πλέον κανένα. Θα περιοριστούν στη διαχείριση αυτών που η Κυβέρνηση κάθε φορά αποφασίζει χωρίς ίχνος ουσιαστικής αντίστασης.

Δεν θα κουραστούμε επίσης να επαναλαμβάνουμε ότι η ευθύνη και η υποχρέωση μιας Δημοτικής Αρχής δεν τελειώνει στις ούτως ή άλλως αυτονόητες διαχειριστικές αρμοδιότητες της που καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο. Η Δημοτική Αρχή οφείλει πρωτίστως να μεριμνά για όλα αυτά που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Και ανάμεσα σε αυτά είναι και η διασφάλιση της Υγείας τους.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ