Παρασκευή, 26 Απριλίου,2024
ΑρχικήΥγείαΚοινό μέτωπο επιστημονικών εταιρειών και δήμου Αθήνας για την καταπολέμηση του καπνίσματος

Κοινό μέτωπο επιστημονικών εταιρειών και δήμου Αθήνας για την καταπολέμηση του καπνίσματος



Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (Ε.Κ.Ε.) υλοποιούν από κοινού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, καίριες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31η Μαΐου), που έχει κεντρικό μήνυμα αυτή τη χρονιά «Δεσμεύομαι και Σταματώ».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Υγείας και Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Καλαμπόκα, Μαιευτήρα το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο Δήμος Αθηναίων με την ΕΠΕ έχει στόχο την πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και του καπνίσματος, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού και δη της πανδημίας. Γι’ αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος θα εορταστεί με φωταγώγηση του σιντριβανιού της Ομόνοιας, με διενέργεια webinar για την πρόληψη του εφηβικού καπνίσματος και λειτουργία ιατρείων διακοπής καπνίσματος από την ΕΠΕ τον Ιούνιο.

Ενώ, ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΑ «Αττικόν», Στυλιανός Λουκίδης, υπογράμμισε την ανάγκη για συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την καταπολέμηση του καπνίσματος, ενός προδιαθεσικού και επιβαρυντικού παράγοντα για πολλά από τα αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, ανακοίνωσε ότι η Ε.Π.Ε έχει αποφασίσει τη δημιουργία παράλληλου Συμβουλίου Ελέγχου του Καπνού & Περιβάλλοντος, στα πρότυπα του αντίστοιχου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS-TCC). Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει αυτόνομα και θα συνεπικουρεί την εταιρεία στις αποφάσεις και τις δράσεις της σε αυτά τα δύο θέματα.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΕ και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του ΓΝΑ «Αλεξάνδρας», Ιωάννης Κανακάκης, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται και ειδική εκστρατεία ενημέρωσης για το παθητικό κάπνισμα και τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει στην ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων, ξεκινώντας από την σχολική ηλικία με ένα διαδραστικό πρόγραμμα δίνοντας από κοινού μήνυμα ζωής χωρίς εξαρτήσεις.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ