Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΗ «ρωσοφοβία» πίσω από την «αεροπειρατεία» και το δάνειο του Πούτιν

Η «ρωσοφοβία» πίσω από την «αεροπειρατεία» και το δάνειο του Πούτιν



Η Ρωσία συμφώνησε να αποδεσμεύσει πίστωση 500 εκατ. δολαρίων στη Λευκορωσία και θα προσπαθήσει να αυξήσει τον αριθμό των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς το Κρεμλίνο ανανέωσε την υποστήριξή του προς τον Αλεξάντρ Λουκασένκο μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την προηγούμενη Κυριακή που προκάλεσε την καταδίκη από τη Δύση.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, φιλοξενώντας μάλιστα τον επισκέπτη του στο σκάφος του μια μέρα μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες που διήρκησαν για περισσότερες από πέντε ώρες.

Η διήμερη συνάντηση υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας ως τον πλησιέστερο και πιο αξιόπιστο ξένο σύμμαχο του προέδρου της Λευκορωσίας.

Η υποστήριξη της Ρωσίας στον Λουκασένκο ήταν σε πλήρη αντίθεση με την καταδίκη των ΗΠΑ και της ΕΕ και θα μπορούσε να περιπλέξει τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη τον επόμενο μήνα, η οποία εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση στην «κρατική αεροπειρατεία» που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του Ρομάν Προτασέβιτς η ΕΕ έχει απαγορεύσει την κρατική αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belavia από τα αεροδρόμια της και δεσμεύτηκε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις κατά της χώρας, ενώ ο Μπάιντεν επέβαλε την Παρασκευή «πλήρεις αποκλειστικές κυρώσεις» εναντίον εννέα κρατικών εταιρειών της Λευκορωσίας.

Το Κρεμλίνο έχει επικρίνει την αντίδραση της Δύσης και, ανακοίνωσε ότι ένα καθυστερημένο δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων προς το Μινσκ θα αποδεσμευτεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Το ποσό αυτό είναι η δεύτερη δόση ενός χρηματοοικονομικού πακέτου 1 δισ. δολαρίων που η Μόσχα συμφώνησε να δώσει τον Δεκέμβριο για να ενισχύσει τα οικονομικά του Λουκασένκο, τα οποία επλήγησαν από τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στην αμφιλεγόμενη εκλογική του νίκη πέρυσι, και τον αντίκτυπο του Covid-19.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα υπουργεία Μεταφορών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα συνεργαστούν για να «οργανώσουν αεροπορικές μεταφορές» που θα επιτρέψουν στους Λευκορώσους να ταξιδέψουν στη Ρωσία για καλοκαιρινές διακοπές και να γυρίσουν στην πατρίδα τους επιστρέφοντας από ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ρωσίας, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο της απαγόρευσης των πτήσεων της ΕΕ.

«Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενημέρωσε [τον Πούτιν] λεπτομερώς για το τι συνέβη στο αεροπλάνο της Ryanair», δήλωσε ο Πέσκοφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες ήταν «πολύ εποικοδομητικές, πλούσιες σε περιεχόμενο».

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τον δυτικό ισχυρισμό ότι η Μόσχα βοήθησε το Μινσκ στην επιχείρηση της Λευκορωσίας να συλλάβει τον Προτάσεβιτς ή ότι έλαβε προειδοποίηση. Μάλιστα κάνει λόγο για «ρωσοφοβία».

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ