Κυριακή, 5 Μαΐου,2024
ΑρχικήΑθλητικάΗ ΔΟΕ απειλεί με νέες κυρώσεις τη Λευκορωσία

Η ΔΟΕ απειλεί με νέες κυρώσεις τη Λευκορωσία



Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, παρέδωσε σήμερα την ηγεσία της Ολυμπιακής Επιτροπής στον γιο του Βίκτορ, απόφαση που αποτελεί απειλή για τη Λευκορωσία πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού αμφότεροι έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Ο Λουκασένκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1997, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνόδου του σώματος, ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία.

«Αν το δεχτείτε τη θέση θα αναλάβει ο μεγαλύτερος γιος μου, Βίκτορ, και σας υπόσχομαι ότι δεν θα υπάρξει κλοπή, διαφθορά ή υπεξαίρεση. Οι σχέσεις με αθλητές και προπονητές θα είναι οι πιο φιλικές» είπε σε βίντεο που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία Τύπου της προεδρίας.

Ο 66χρονος Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει επίσης υποσχεθεί ότι ο Βίκτορ θα «απομακρυνθεί από τη θέση του ως προεδρικός σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια» όταν εκλεγεί επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, υπό την ιδιότητά του ως νόμιμου εκπροσώπου της συγκεριμένης Ολυμπιακής Επιτροπής και ο γιος του, τότε αντιπρόεδρος του σώματος, τελούν σε αποκλεισμό από τον Δεκέμβριο, από «όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η ΔΟΕ έλαβε την απόφαση ύστερα από πολλές εκκλήσεις Λευκορώσων αθλητών που ισχυρίζονται ότι διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας «απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους αθλητές από την πολιτική διακρίσεων σε βάρος τους».

Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, έθεσε το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η συμμετοχή στην αποστολή της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23 Ιουλίου-8 Αυγούστου).

«Παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση. Δεν θα κάνω εικασίες για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα», είχε δηλώσει.

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ