Παρασκευή, 19 Απριλίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΗ αντιπολίτευση κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση κατά του Νετανιάχου

Η αντιπολίτευση κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση κατά του Νετανιάχου



Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ επικοινώνησε αργά σήμερα το βράδυ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας έτσι μετά από χρόνια τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε το κόμμα του Λαπίντ και η ισραηλινή προεδρία.

Ο Λαπίντ, είχε προθεσμία μέχρι τις 23:59 σήμερα το βράδυ για να ενημερώσει τον πρόεδρο αν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης.

Έκανε την ανακοίνωση αφού εξασφάλισε τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων και της ισραηλινής αραβικής παράταξης Ράαμ για την μελλοντική του κυβέρνηση.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Νωρίτερα το ισραηλινό αραβικό κόμμα Ράαμ του ισλαμιστή Μανσούρ Αμπάς, επισημοποίησε τη στήριξή του στον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αίροντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Η «ταυτότητα» του Λαπίντ

Δημοσιογράφος – σταρ της τηλεόρασης, αποκαλούμενος και Τζορτζ Κλούνι της ισραηλινής δημοσιογραφίας, εγκατέλειψε τα τηλεοπτικά πλατό για να ιδρύσει το κόμμα Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον)  και να εξελιχθεί σε βασικό πολιτικό αντίπαλο του   Νετανιάχου.

Γεννημένος το 1963 στο Τελ Αβίβ, ο Λαπίντ είναι γιος του δημοσιογράφου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Τόμι Λαπίντ.

Πατριώτης, φιλελεύθερος, υποστηρικτής του κοσμικού κράτους, ο Γιαΐρ Λαπίντ συσπειρώνει το κέντρο, αλλά συγκεντρώνει την οργή των ορθόδοξων εβραίων.

Πρόσφατα απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης  με την φράση: «δεν μισιόμαστε».

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ