Στο κέντρο του γαλαξία μας βρίσκονται πολλά άστρα που κάποτε βρίσκονταν σε άλλο γαλαξία
O γαλαξίας μας είναι από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων δημιουργήθηκε μόλις 200 εκατ. έτη μετά την γέννηση του Σύμπαντος. Βέβαια ο γαλαξίας μας έτσι όπως τον γνωρίζουμε εμείς και όπως είναι σήμερα δεν έχει σχέση με την αρχική του μορφή αφού στην διάρκεια της ύπαρξης του συγκρούστηκε και τελικά συγχωνεύτηκε με άλλους γαλαξίες. Μάλιστα κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για αρκετές συγκρούσεις στις οποίες βγήκε πάντοτε νικητής ο γαλαξίας μας ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπος με μεγαλύτερους σε μέγεθος γαλαξίες.
Διεθνής ερευνητική ομάδα με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» αναφέρει ότι ο γαλαξίας μας κατέληξε στην σημερινή του έκταση και μορφή πριν από περίπου δέκα δισ. έτη μετά από μια ακόμη σύγκρουση με έναν μικρότερο σε μέγεθος γαλαξία. Παρόλα αυτά οι ερευνητές σημειώνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό του ο γαλαξίας μας ήταν σχηματοποιημένος στην σημερινή του μορφή πριν από αυτή την σύγκρουση η οποία απλά έβαλε τις τελευταίες κοσμικές… πινελιές.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας 95 άστρα που κινούνται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας η κίνηση, η χημεία και η ηλικία τους υποδεικνύουν ότι ανήκαν σε έναν γαλαξία με τον οποίο συγχωνεύτηκε ο δικός μας πριν από περίπου δέκα δισ. έτη.
« Αυτά τα άστρα αποτελούν τα απομεινάρια του προηγούμενου γαλαξία» αναφέρει ο Τεντ Μακέρεθ, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο επικεφαλής της μελέτης τα ευρήματα της οποίας θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης του γαλαξία μας και των γεγονότων που συνέβησαν στην διάρκεια της ύπαρξης του.