Μια σπάνια αλλά εξαιρετικά πιθανή παρενέργεια από το Eμβόλιο Johnson & Johnson ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ύστερα από δείγματα εξετάσεων σε 108 περιστατικά παγκοσμίως, ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρόσθεσε μια νέα παρενέργεια στο μονοδοσικό Eμβόλιο Johnson & Johnson. Το σύνδρομο, Guillain-Barré.

«Μετά την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, η επιτροπή φαρμακοεπιτήρησης του Οργανισμού θεωρεί ότι μία αιτιακή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της Jannsen (σσ: πρόκειται για την εμπορική ονομασία του σκευάσματος της J&J) και του συνδρόμου Guillain-Barré είναι πιθανή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Τι είναι όμως η συγκεκριμένη διαταραχή;

Το Σύνδροµο Guillain-Barré είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Τα συμπτώματα αφορούν αρχικά σε μούδιασμα και αδυναμία των ποδιών και των χεριών ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις τα άτομα οδηγούνται σε παράλυση και προβλήματα σε αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα).

Το σύνδρομο Guillain-Barré προσβάλλει 1-2 ανά 100.000 ανθρώπους. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία, αν και πιο σπάνια σε παιδιά. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και εγκύους και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του εμβρύου.

To σύνδρομο Guillain-Barré συνήθως αρχίζει με μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια. Το μούδιασμα μπορεί να είναι αρχικά μια αίσθηση φαγούρας ή μια αίσθηση «σαν βελόνες». Η αδυναμία εκδηλώνεται ως αστάθεια στο περπάτημα