Τετάρτη, 24 Απριλίου,2024

ΑρχικήΕπιστήμη και τεχνολογίαΕκπληκτικό πορτρέτο της πιο πρόσφατης έκρηξης σουπερνόβα στον Γαλαξία

Εκπληκτικό πορτρέτο της πιο πρόσφατης έκρηξης σουπερνόβα στον Γαλαξία



 

Αύτη είναι η νέα εντυπωσιακή φωτογραφία της Κασσιόπης Α όπως την κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra

 

 

 

Πριν από 340 χρόνια, ένα άστρο μεγάλης μάζας ανατινάχθηκε  σε απόσταση έντεκα χιλιάδων ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Κασσιόπης. Ο υπερκαινοφανής αστέρας ονομάστηκε Κασσιόπη Α και αυτό υπάρχει στην θέση του άστρου που καταστράφηκε βίαια είναι ένα άστρο νετρονίου και ένα κέλυφος υλικών που εκτοξεύεται στο Διάστημα μετά την έκρηξη.

Αυτό το κοσμικό απομεινάρι είναι η πιο πρόσφατη εκρηξη σουπερνόβα που γνωρίζουμε στον γαλαξία μας και παράλληλα αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης των αστρονόμων. Θεωρείται ένα είναι ένα από τα πιο μελετημένα αντικείμενα στον γαλαξία μας.

Σε κάθε παρατήρηση οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα στοιχεία που φωτίζουν όχι μόνο την ιστορία του άστρου που καταστράφηκε αλλά το τι συνέβη μετά την έκρηξη και το τι συνεχίζει να συμβαίνει εκεί. Παράλληλα κάθε νέο στοιχείο στη Κασσιόπη Α βοηθά τους επιστήμονες να συμπληρώσουν το παζλ για το πότε και πώς εκρήγνυνται τα μεγάλα, γερασμένα άστρα.

Οι εκρήξεις αυτές πιστεύεται ότι σκόρπισαν στο Διάστημα βαριά στοιχεία του περιοδικού πίνακα, από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο, παράγονται από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στους πυρήνες των άστρων. Ανάμεσα τους είναι και στοιχεία όπως το οξυγόνο και ο άνθρακας που αποτέλεσαν δομικά υλικά για την παρουσία της ζωής στην Γη και δεδομένης της αφθονίας τους στο Σύμπαν ίσως έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της ζωής και σε άλλους κόσμους.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα καταπληκτική φωτογραφία της Κασσιόπης Α την οποία κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra. Οι νέες παρατηρήσεις στην Κασσιόπη Α αποκάλυψαν την παρουσία τιτανίου στα υλικά που έχουν εκτοξευθεί στο Διάστημα μετά την έκρηξη γεγονός που αξιολογείται από τους ειδικούς.

 

 

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ