Τρίτη, 16 Απριλίου,2024

ΑρχικήΚόσμοςΕκατοντάδες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης παγκοσμίως

Εκατοντάδες συμμετέχουν σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης παγκοσμίως



Εκατοντάδες άνθρωποι στην Πολωνία και τη Λιθουανία συγκεντρώθηκαν το Σάββατο για να δείξουν την υποστήριξή τους στην αντιπολίτευση στη γειτονική Λευκορωσία.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση ενός Λευκορώσου αντιφρονούντα που συνελήφθη μαζί με τη φίλη του όταν η πτήση τους εκτράπηκε στο Μινσκ.

Η σύλληψη του ζευγαριού έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή και οδήγησε την ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας παροτρύνοντας επίσης τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της χώρας.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο 26χρονος Ρομάν Προτασέβιτς και η 23χρονη  Σοφία Σαπέγκα πετούσαν από την Ελλάδα προς τη Λιθουανία την προηγούμενη Κυριακή, όταν ένα μαχητικό αεροσκάφος εμφανίστηκε  πάνω από τη Λευκορωσία για να συνοδεύσει το αεροπλάνο της  Σοφία Σαπέγκα στο αεροδρόμιο του Μινσκ λόγω απειλής βόμβας,όπως υποστηρίχθηκε, πράγμτα που αργότερα αποδείχθηκε ψευδές.

Συνελήφθησαν μόλις προσγειώθηκε το αεροπλάνο της Ryanair.

«Καλώ όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ να μας βοηθήσουν να ελευθερώσουμε το Ρομάν και τη Σόφια, καθώς και όλους τους άλλους που φυλακίστηκαν», δήλωσε η μητέρα του κ. Προτασέβιτς, Ναταλία, συμμετέχοντας σε συλλαλητήριο από την πολωνική πρωτεύουσα της Βαρσοβίας.

«Θέλουμε να ζήσουμε σε μια ελεύθερη χώρα, σε μια χώρα όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις πεποιθήσεις του», πρόσθεσε ο πατέρας του, Ντμίτρι.

Το πλήθος στη διαδήλωση της Βαρσοβίας κυμάτισε την κόκκινη και λευκή σημαία της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Οι διαδηλωτές κράτησαν πλακάτ που έγραφαν τις φράεις «Βοηθήστε τη Λευκορωσία» και «Ελευθερία για τη Λευκορωσία».

«Τα πράγματα φαίνονται πολύ άσχημα τώρα. Γι ‘αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι, να δείξουμε σε εκείνους που πολεμούν πίσω στο σπίτι ότι δεν είναι μόνοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Νατάλια Μπουράκ, 35χρονη Λευκορωσίδα που ζει στην πόλη.

«Ως Λευκορώσος, βλέπω πολλά άγρια ​​και εξωφρενικά πράγματα», πρόσθεσε ένας άλλος διαδηλωτής.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία για 27 χρόνια, φέρει το χαρακτηρισμό «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης». Ο 66χρονος έχει αποσιωπήσει τις φωνές που διαφωνούν, και πολλά πρόσωπα της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή εξορίστηκαν.

Μια τέτοια προσωπικότητα είναι η ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσικανούσκαγια, η οποία μίλησε σε διαδήλωση στη Λιθουανία όπου ζει εξόριστη από τον περασμένο Αύγουστο.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αλλαγές πολύ σύντομα, θα υπάρξουν νέες εκλογές, διότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος», είπε σε πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πρωτεύουσα, Βίλνιους. «Η Λευκορωσία δεν θα παραιτηθεί», είπε.

Η Τσικανούσκαγια μαζί με αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές περπάτησαν μέχρι την πρεσβεία της Λευκορωσίας στην πόλη.

Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Βερολίνο, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Ιρλανδίας και των Κάτω Χωρών.

 

 

Most Popular

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ